Αρχική Τελευταία Νέα Κυπριακή κοινωνία: Πρωταθλητές στην Φτώχεια και την Ακρίβεια

Κυπριακή κοινωνία: Πρωταθλητές στην Φτώχεια και την Ακρίβεια

Τα πρόσφατα στοιχεία όπως έχουν ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι τα φτωχά λαϊκά στρώματα ματώνουν, βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Όλο και περισσότερο βαθαίνει η κρίση, οικονομικά και κοινωνικά, μ’ αποτέλεσμα πέραν του 1/3 του Κυπριακού λαού να βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, τον Μάρτιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε στο 6% σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα μ’ αυτά τα στοιχεία πρόκειται για την τέταρτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, την Μάλτα και τη Σλοβακία.

Την ίδια ώρα τα Κυπριακά νοικοκυριά βλέπουν τους μισθούς τους να είναι καθηλωμένοι, 40% πιο χαμηλούς συγκριτικά με τον μέσο όρο στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ενώ σε ορισμένα επαγγέλματα το χάσμα φτάνει μέχρι και 60%.

Η αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ζωή των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα επιτόκια στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής πέραν των 5 ετών, έχουν αυξηθεί κατά 66,7%. Αυτό συνεπάγεται ακόμα ένα ισχυρό κτύπημα στον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αποτελούν μείζονα προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν κάθετα και οριζόντια ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μας. Είναι νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν τα αυστηρώς απαραίτητα προς το ζην. Καθημερινά μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν έχουν δηλαδή να πληρώσουν το ψωμί τους, το γάλα τους, άλλα υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Περίπου το ¼ του λαού μας ζει και βιώνει το απόλυτο αδιέξοδο στη ζωή του.

Τα θέματα ενέργειας και καυσίμων τσακίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πληθαίνουν οι κατάλογοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού, ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα τους.

Το δικαίωμα στη στέγη έχει γίνει προνόμιο για τους λίγους. Πως μπορεί ένα ζευγάρι νέων παιδιών με μισθούς €2000 το νοικοκυριό να ανταπεξέλθουν με τα ενοίκια που φτάνουν τα €1000 το δυάρι. Πως θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, πως θα δώσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά τους.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανάπηροι, οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες καθηλώνονται ξεχασμένοι από το κράτος και τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Το ΑΚΕΛ και ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα συνεχίζουν τους αγώνες εντός και εκτός Βουλής για ανακούφιση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τόσο την ενεργειακή φτώχεια, όσο και τα θέματα ακρίβειας και πληθωρισμού.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς δανείων γίνονται καθημερινά πιο αδίστακτοι σε βάρος των δανειοληπτών. Αρνούνται πολλές φορές να συζητήσουν ακόμα και αναδιάρθρωση και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζει να λειτουργεί ένα θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις που σκανδαλωδώς και παράνομα ευνοεί τις τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών. Μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τράπεζες στην Κύπρο καταγράφουν τεράστια υπερκέρδη. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν ίσως το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε ολόκληρη την Ευρώπη όσον αφορά τα επιτόκια.

Τώρα είναι η ώρα που η Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο όραμα, σχέδιο και πλάνο επιδότησης των επιτοκίων, να ανακουφίσει από τα βάρη της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής φτώχειας. Τώρα είναι η ώρα για μια νέα ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που θα αντιμετωπίζει πρακτικά και ουσιαστικά τα προβλήματα του λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Ήρθε η ώρα για ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, μεριμνώντας ειδικά για τους αδύνατους στο τόπο μας. Αναλογικά όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρώτα η Κυβέρνηση ως Εκτελεστική εξουσία, η Πολιτεία ολόκληρη, η εκκλησία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα θρηνούμε επι των ερειπίων. Χρειάζεται τώρα, όχι αύριο μια νέα ανακατανομή του πλούτου που στο κέντρο της προσοχής θα είναι ο απλός άνθρωπος, οι εργαζόμενοι, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις τους. Δεν κινδυνεύει η χώρα μας δημοσιονομικά, ούτε διασαλεύονται με οποιοδήποτε τρόπο τα οικονομικά των τραπεζών, των πλούσιων και των κατεχόντων. Αντίθετα κράτος που προνοεί και μεριμνά για τους πολίτες του δημιουργεί καλή ψυχολογία για την ευρύτερη οικονομία για να τρέξει σε γερά θεμέλια. Χρειαζόμαστε ορθολογική και ισορροπημένη ανάπτυξη. Γίναμε πρωταθλητές από το τέλος σε πολλά ζητήματα που αφορούν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Ελπίδα στις μεγάλες αυτές προκλήσεις είναι ο αγώνας, η πάλη των λαών όλου του κόσμου. Και το ΑΚΕΛ, ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα απαντά με ένα ηχηρό παρόν στους καθημερινούς αγώνες και σ’ αυτούς που έρχονται. Πάντα με ευσυναίσθηση και πατριωτική ευθύνη.

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

6/4/2023