Αρχική Πρόταση Mπήκαμε στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Δείτε φωτογραφίες

Mπήκαμε στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Δείτε φωτογραφίες

IMG_1138.JPG

Μπήκαμε για πρώτη φορά σε ένα από τα πιο εκσυγχρονισμένα ιατρικά ιδρύματα της Κύπρου.

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο αποτελεί ένα πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό νοσηλευτήριο όπου το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και ο άριστος ιατρικός εξοπλισμός είναι στη διάθεση των ανθρώπων που διαπιστώνεται ότι τα έχουν ανάγκη. 

IMG_1138.JPG

Το Lemesos-Blog άδραξε την ευκαιρία και με την κατάλληλη συνοδεία και συνεντεύξεις, επισκεφθήκαμε το ΓΟΚ σε μια παρουσίαση των χώρων εκ των έσω και σας παρουσιάζουμε για πρώτη φορά το πιο πολυσυζητημένο Ιατρικό Κέντρο της Κύπρου, ένα χώρο φιλικό και οργανωμένο τόσο για τον ασθενή όσο και για τους επισκέπτες του.

DSC_0996.jpg

Ποιες οι προτεραιότητες και στόχοι του Κέντρου;

Η απρόσκοπτη πρόσβαση στον κάθε καρκινοπαθή ασθενή κρίνεται ως προτεραιότητα του Κέντρου και των λειτουργών του. Βασικός στόχος είναι η παροχή της βέλτιστης υγειονομικής περίθαλψης καθώς και η διάγνωση με σκοπό την παροχή της καλύτερης θεραπείας. Η επιστημονική κατάρτιση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού, η αγάπη και η στοργή με την οποία δημιουργήθηκαν όλοι οι χώροι του Κέντρου και η ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται στους ασθενείς και στους επισκέπτες είναι στοιχεία υποστηρικτικά στην προσπάθεια για αποτελεσματικότερη αποθεραπεία. 

DSC_0999.jpg

Το κέντρο βρίσκεται στη Λεμεσό, στην περιοχή Αγίου Αθανασίου έξω από το κέντρο της πόλης. Η επιλογή του χώρου παίζει κάποιο ρόλο;

Η γεωγραφική του θέση δεν είναι τυχαία. Επιλέχθηκε, αφού προηγουμένως εντοπίσθηκε η αδυναμία της Πολιτείας να προσφέρει ικανοποιητικές ογκολογικές υπηρεσίες σ’ αυτούς που είχαν ή που θα έχουν ανάγκη, κυρίως, στην περιοχή των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου. Πέρα από το ρόλο της τοποθεσίας στην εξυπηρέτηση των ασθενών, το κέντρο παρέχει πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη της Λεμεσού βελτιώνοντας τις συνθήκες παραμονής σε ένα όμορφο περιβάλλον τόσο για αυτόν που λαμβάνει μια θεραπεία όσο και τα άτομα τα οποία εργάζονται στο κέντρο. Η καλή ψυχολογία των ανθρώπων που βρίσκονται στο κέντρο είναι σημαντικός πυλώνας τόσο στην περίθαλψη όσο και στην εργασία και θέλαμε να παραδώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

IMG_1139.JPG

Η ονομασία του Κέντρου που αποσκοπεί; Στον τίτλο περιλαμβάνεται η λέξη Γερμανικό. Υπάρχει κάποια σχέση με τη Γερμανία;

Το κέντρο δεν έχει άμεση σχέση με τη Γερμανία. Όπως γνωρίζετε ο κύριος Ζάμπογλου, για πολλά χρόνια εργαζόταν και ζούσε στη Γερμανία και έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα τον οποίο ασχολείται. Στον τίτλο το “Γερμανικό” αποτελεί φόρο τιμής στη ζωή και τη χώρα την οποία εργαζόταν ο καθηγητής όπως επίσης και αρκετές συνεργασίες με Γερμανικά αντίστοιχα ιδρύματα. Στην ίδρυση του κέντρου δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της χώρας παρά μόνο στην παροχή υπηρεσιών και εγκατάστασης μηχανημάτων. Πέρα από αυτό, με τον τίτλο τονίζεται η οργάνωση και πειθαρχία που επικρατεί στο κέντρο.

DSC_0986.jpg

Το κέντρο έχει αναπτύξει συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην Κύπρο. Ποιές είναι αυτές;

Το Κέντρο συμβάλλει στη διαμόρφωση ερευνών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου – γι’ αυτό και η συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Έρευνα για τον Καρκίνο» και μεριμνά για την καλύτερη εκπαίδευση στους φοιτητές Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο της κλινικής τους εξάσκησης. Οι εξελίξεις της ογκολογικής έρευνας παγκοσμίως, συναρπάζουν. Ένα σωστό ογκολογικό κέντρο δεν αρκεί απλώς να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις, αλλά και να συμμετέχει σε αυτές. Να λαμβάνει μέρος στην έρευνα. Έτσι, η δημιουργία του «Κέντρου Έρευνας Καρκίνου» με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, δημιουργεί άριστες προϋποθέσεις και γόνιμο έδαφος συνεργασίας του ΓΟΚ με τους επιστημονικούς του συνεργάτες. Η μετάδοση της γνώσης στη νέα γενιά είναι καθήκον των έμπειρων συναδέλφων. Η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και η αναγνώριση του ΓΟΚ ως Πανεπιστημιακή Κλινική, θα διευρύνει τους ορίζοντές μας, και θα μας επιτρέψει να μεταφέρουμε το γνωστικό μας αντικείμενο στην επιστημονική και πρακτική αντιμετώπιση του καρκίνου προς όφελος, πάντα, του ασθενή. 

DSC_0984.jpg

DSC_0991.jpg

DSC_0994.jpg

Το κέντρο χωρίζεται σε τρια κύρια κτίρια και χωρίζεται σε 4 τμήματα. Ποια είναι αυτά και ποιος ο ρόλος του κάθε ενός;

Στο κέντρο υπάρχει το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας, το τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας και το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής.

Στο τμήμα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας οι θεραπείες έχουν ως επίκεντρο τον ασθενή. Για αυτό τον λόγο η εξειδικευμένη ομάδα ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, ιατρικών φυσικών και τεχνολόγων στοχεύουν στην εξατομίκευση της θεραπείας βασιζόμενοι, όχι μόνο στα ανατομικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του όγκου αλλά και στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή. Το τμήμα της εξωτερικής Ακτινοθεραπείας είναι εξοπλισμένο με γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας γενιάς, παρέχοντας τη δυνατότητα για τη διενέργεια ενός ευρύτατου φάσματος σύγχρονων τεχνικών.

IMG_1135.JPG

Το τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας αποτελείται από υπερσύγχρονα μηχανήματα, τόσο στον τομέα της Μαγνητικής και Αξονικής Τομογραφίας όσο και στον Υπέρηχο, δίνοντας τη δυνατότητα για βέλτιστη απεικόνιση, προσαρμοσμένη στην ενδεδειγμένη εξέταση αλλά και στις ανάγκες του κάθε ασθενούς χωριστά. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερος σχεδιασμός στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας. 

Το τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας είναι πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο στο οποίο παρέχεται θεραπεία και φροντίδα ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Αξιοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι χημειοθεραπείας, στοχευμένης θεραπείας, ορμονοθεραπείας και ανοσοθεραπείας. 

Το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής περιλαμβάνει το διαγνωστικό τμήμα που προσφέρει την, εξέταση PET/CT Τα εξωτερικά ιατρεία του θυρεοειδούς και Τον θάλαμο των θεραπειών με ραδιοϊσότοπα. Η ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) είναι η πλέον σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής. Η εξέταση αυτή προσφέρεται σε συνδυασμό με την αξονική τομογραφία (CT), γι’ αυτό και η ονομασία PET/CT. Το εύρος των εφαρμογών της περιλαμβάνει την ογκολογία, την καρδιολογία, την παθολογία αλλά και τη νευρολογία. Το ραδιοφάρμακο που απαιτείται για την εξέταση, παράγεται για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, στο κυκλοτρόνιο που βρίσκεται εντός του Κέντρου.

DSC_0978.jpg

DSC_0989.jpg

Το κέντρο εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου ή μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα;

Ασχολούμαστε με όλους τους τομείς και ό,τι αφορά το θέμα του καρκίνου. Είμαστε σε θέση να παρέχουμε τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις και συμβουλές στα άτομα που τις χρειάζονται καθώς και την κατάλληλη προσέγγιση και θεραπεία. Αυτό που αξίζει πραγματικά να σημειωθεί είναι πως στο ΓΟΚ λειτουργεί επίσης πρότυπη μονάδα Επεμβατικής Ακτινοθεραπείας – Βραχυθεραπείας με διεθνή αναγνώριση. Η βραχυθεραπεία είναι μέθοδος ακτινοθεραπείας όπου η ακτινοβόληση γίνεται «εκ των έσω», με την προσωρινή εισαγωγή ραδιενεργούς πηγής εντός του όγκου, διαφοροποιώντας την με αυτό τον τρόπο από την εξωτερική ακτινοθεραπεία. Η βραχυθεραπεία χρησιμοποιείται είτε μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ογκολογικές θεραπείες κυρίως στις πιο κάτω ογκολογικές περιπτώσεις: 

Καρκίνος του προστάτη καρκίνος του μαστού, καρκίνος του τραχήλου μήτρας, καρκίνος κεφαλής-τραχήλου, σαρκώματα μαλακών μορίων, μεταστάσεις ήπατος και πνευμόνων

Eυχαριστούμε τον Ανδρέα Παρασκευόπουλο, Διεύθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Κέντρου

Κείμενο-Φωτογραφίες: Αντρέας Χρυσοστόμου