Αρχική Τελευταία Νέα Μάτι: «Για εσάς πέρασε ένας χρόνος, για εμάς πέρασε μια μέρα».

Μάτι: «Για εσάς πέρασε ένας χρόνος, για εμάς πέρασε μια μέρα».

«Για εσάς πέρασε ένας χρόνος, για εμάς πέρασε μια μέρα». Αυτά ήταν τα λόγια κατοίκου που επέζησε της καταστροφής στο Μάτιαλλά με μεγάλο προσωπικό κόστος, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πως νιώθει ένα χρόνο αργότερα.

Και ήταν αυτά ακριβώς  τα λόγια που έκαναν τη διαφορά στο πώς αντιλαμβάνονται αυτή την φρικτή τραγωδία όσοι την έζησαν, και όσοι την είδαν από μακριά ή διάβασαν για αυτήν.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ήταν η χειρότερη τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών, όχι μόνο για τον αριθμό των θυμάτων, αλλά για τον φρικτό τρόπο που έχασαν τη ζωή τους.

Τις σκηνές αποκάλυψης που εξελίχθηκαν εκείνο το απόγευμα, ακολούθησαν μέρες και νύχτες όπου η σιωπή στο Μάτι, εναλλάσσονταν με τα δάκρυα και τα οργισμένα λόγια των κατοίκων, σε ένα τοπίο που θα πίστευε κανείς ότι έχει βομβαρδιστεί.

Καμμένα σπίτια, καμμένα αυτοκίνητα, λιωμένα μέταλλα και καρβουνιασμένα δέντρα.

Ένα χρόνο μετά, το Μάτι προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω η φονική πυρκαγιά. Θέλει να προχωρήσει μπροστά χωρίς όμως να ξεχάσει αυτούς που χάθηκαν.

Οι φωτογραφίες εκείνων των ημερών αλλά και οι σημερινές αποτελούν ένα ντοκουμέντο για το πώς αυτό το φονικό γεγονός άλλαξε για πάντα το Μάτι και πού βρίσκεται σήμερα ένα χρόνο αργότερο από τη μέρα της πυρκαγιάς.

Οι ζημιές σε ένα μεγάλο βαθμό αποκαταστάθηκαν. Τα καμμένα αυτοκίνητα, τα καμμένα δέντρα μαζεύτηκαν τις μέρες και τους μήνες που ακολούθησαν. Τα περισσότερα σπίτια όμως παραμένουν κατεστραμμένα. Και τα σημάδια στους δρόμους εκεί που τα αυτοκίνητα κάηκαν, έχουν αφήσει τα σημάδια τους ανεξίτηλα στην άσφαλτο.

Το τοπίο άλλαξε ριζικά. Τα δέντρα που κάηκαν και αφαιρέθηκαν από τις άκρες των δρόμων έχουν κάνει αγνώριστο το σκηνικό. Οι ίδιοι δρόμοι μοιάζουν πλέον ολότελα διαφορετικοί.

Θα ορκιζόμασταν πως όταν ο άνεμος φυσάει, μπορείς ακόμα να μυρίσεις καμμένα δέντρα κι ας έχουν περάσει δώδεκα ολόκληροι μήνες από την καταστροφή.

Δείτε τις εικόνες του newsbeast.gr…

mati prin meta 2

mati prin meta 3

mati prin meta 4

mati prin meta 5

mati prin meta 6

mati prin meta 10

mati prin meta 12

mati prin meta 20

Πηγή: newsbeast.gr