Αρχική Τελευταία Νέα Με επίγεια και πλωτά μέσα θα καταπολεμήσει τη ρύπανση της θάλασσας ο...

Με επίγεια και πλωτά μέσα θα καταπολεμήσει τη ρύπανση της θάλασσας ο Δήμος Λεμεσού

Πανέτοιμοι δηλώνουν Δήμος Λεμεσού και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες για την επιτήρηση και διαφύλαξη της καθαριότητας του κόλπου της Λεμεσού, κατά τη σημερινή παρουσίαση των πέντε πλωτών μέσων και άλλου εξοπλισμού που επιστρατεύτηκε για το σκοπό αυτό, καθώς και του σχεδίου δράσης που έχει καταρτιστεί.
 
Η παρουσίαση από το Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαϊδη, έγινε στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων, όπως Υπουργείο Μεταφορών, Υφυπουργείο Ναυτιλίας,  Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Αρχή Λιμένων Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Αλιείας, Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, Επαρχιακή Διοίκηση και άλλες Τοπικές Αρχές.
 
Ύψιστη προτεραιότητα μας είναι η πρόληψη και καταστολή της θαλάσσιας ρύπανσης, τόσο στο Δήμο Λεμεσού, όσο και στο Δήμο Γερμασόγειας και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, είπε ο κ. Νικολαϊδης, υποδεικνύοντας πως για να διασφαλιστεί αυτό, είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή από δράσεις όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
 
Στη «μάχη» για πρόληψη και καταστολή της ρύπανσης της θάλασσα, πρόσθεσε,  χρησιμοποιούνται διάφορα επίγεια και πλωτά μέσα, ενώ έχει αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του Συστήματος Παρακολούθησης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας και Ενημέρωσης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του.
 
Ο Δήμος Λεμεσού, συνέχισε, συντονίζει την όλη προσπάθεια μέσω μίσθωσης δυο πλοιαρίων από την εταιρεία VTS, τα οποία περιπολούν καθημερινά από τις 5:30 το πρωί, ενώ το δικό του σκάφος “LEMESOS” διενεργεί περιπολίες καθημερινά από τις 6:00 μέχρι τις 9:00 το πρωί, καθώς και έκτακτες δειγματοληψίες για αναλύσεις του θαλασσινού νερού. Τα πλωτά μέσα συμπληρώνουν μια φουσκωτή βάρκα και σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας για σκοπούς περιπολίας.
 
Ο Νίκος Νικολαίδης υπενθύμισε  πως λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 24ωρης εξυπηρέτησης 77 77 77 88, για πληροφορίες που σχετίζονται με τη θάλασσα της Λεμεσού, στέλνοντας το μήνυμα ότι «είμαστε εδώ, πανέτοιμοι, σε συνεργασία με όλους να διαφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό που είναι η καθαρή θάλασσα της Λεμεσού».
 
Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι ο Δήμος, μετά την μελέτη που είχε γίνει από το ΤΕΠΑΚ, προγραμματίζει μια νέα αναθεωρημένη μελέτη για τις πιθανές πηγές ρύπανσης, σε συνεργασία με ιδιωτικό πανεπιστήμιο του τόπου, ενώ σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε πως υπάρχουν διάφορες δυνητικές πηγές ρύπανσης, όπως το αγκυροβόλιο, η μαρίνα, το παλιό λιμάνι, τα ιχθυοτροφεία, οι αγωγοί του ΣΑΛΑ, τα νερά από τα εργοτάξια των ψηλών κτιρίων και τα σκάφη αναψυχής.
 
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η εταιρεία VTS δίνει εβδομαδιαία αναφορά για κάθε περιστατικό και γίνεται χαρτογράφηση τους, ενώ ήδη φέτος άρχισαν έλεγχοι και επιθεωρήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε πιθανές πηγές ρύπανσης από τη στεριά.
 
«Πέραν από αυτήν την συλλογική προσπάθεια δίνουμε έμφαση και στους λουόμενους, στους ναυαγοσώστες, στα οργανωμένα σύνολα όπως οι χειμερινοί κολυμβητές, είτε πολίτες που έχουν έγνοια», είπε ο κ.Νικολαϊδης και εξέφρασε την άποψη πως η αρνητική κάποιες φορές ανάδειξη του θέματος της ρύπανσης της θάλασσας της Λεμεσού υπάρχει γιατί ακριβώς «είναι τόση η έγνοια και η ευαισθησία μας που δεν ανεχόμαστε το παραμικρό και οι θάλασσες της Λεμεσού δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις άλλες θάλασσες στην Κύπρο».
 
Εξάλλου ο λιμενάρχης Παναγιώτης Αγαθοκλέους ανέφερε πως από πλευράς της Αρχής Λιμένων έχουν αναβαθμιστεί τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης των πλοίων τα οποία βρίσκονται στο αγκυροβόλιο Λεμεσού.
 
«Είναι τέτοια τα συστήματα, όπου όλες οι δεξαμενές κατακράτησης λυμάτων των πλοίων ελέγχονται όσον αφορά την πληρότητα τους και εφόσον υπάρχει περισσότερο από 50% της πληρότητας τους, υποχρεούνται να το παραδώσουν», συμπλήρωσε.
 
Πέραν τούτου, υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στο λιμάνι Λεμεσού συστήματα υποδοχής λυμάτων στα οποία καταλήγουν τα λύματα από τα πλοία μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών, ενώ σε σχέση με τις καταγγελίες είπε πως τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σύστημα επιβολής προστίμων και έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί 12 εξώδικα σε εταιρείες πλοίων, οκτώ από τα οποία αφορούσαν ρύπανση της θάλασσας .
 
Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να συμβάλουν, ο καθένας από τον τομέα ευθύνης του, στη διαφύλαξη και επιτήρηση της καθαριότητας της θάλασσας της Λεμεσού, ενώ ακολούθησε παρουσίαση των πλωτών μέσων και άλλου εξοπλισμού.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ