Μερική έκλειψη Σελήνης, η οποία θα είναι ορατή και στην Κύπρο, θα συμβεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας από το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα, η είσοδος στην σκιά της Γης ξεκινά στις 21:34 και τελειώνει στις 22:53, ενώ το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 22:14. Το φαινόμενο θα διαρκέσει 1 ώρα και 29 λεπτά.
Η εν λόγω έκλειψη θα καλύψει μικρό μέρος του δίσκου της Σελήνης αλλά θα είναι ορατή από όλα τα μέρη της Κύπρου, δια γυμνού οφθαλμού, από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, την Ασία και την Αφρική.
Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή.
«Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική ‘σύμπτωση’ του Ηλιακού μας συστήματος. Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας γήινος παρατηρητής, είναι σχεδόν η ίδια», αναφέρεται.
Διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της μερικής έκλειψης της Σελήνης δεν γίνεται αόρατη αλλά ένας μέρος της Σελήνης όπου θα εισέλθει στην σκιά της Γης θα φαίνεται ότι σκιάζεται και αλλάζει χρώμα.
Το φαινόμενο ξεκινά στις 21:34 και ένας παρατηρητής θα παρατηρεί την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στην σκιά της Γης και ειδικά πέριξ της 22:14 θα παρατηρήσει το μέγιστο της αλλοίωσης.
«Στην πραγματικότητα το φαινόμενο ξεκινά και τελειώνει πολύ πιο πριν η Σελήνη εισέλθει στην Σκιά της Γης, κατά την είσοδο και έξοδό της από την Παρασκιά της Γης , αλλά ένα γήινος παρατηρητής , δια γυμνού οφθαλμού δεν παρατηρεί τίποτε το διαφορετικό. Να υπενθυμίσουμε ότι εάν η έκλειψη δεν ήταν μερική, αλλά ολική, κατά το μέγιστο της εκλείψεως, το φεγγάρι θα άλλαζε χρώμα σε κόκκινο», αναφέρεται.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται διάλεξη από τον Αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα με θέμα «Η Διαστημική Εποχή μέσα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και αστρονομική παρατήρηση της έκλειψης της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων δια τηλεσκοπίου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Όσοι έχουν τηλεσκόπια είναι ευπρόσδεκτοι να τα φέρουν μαζί τους στην εκδήλωση, αναφέρει η ανακοίνωση.
ΚΥΠΕ