Αρχική Πρόταση Μια άλλη Λεμεσό οραματίζονται οι κάτοικοί της

Μια άλλη Λεμεσό οραματίζονται οι κάτοικοί της

Προβληματισμοί για τη σημερινή εικόνα της πόλης και προτάσεις για την πόλη του 2040…

 

Ξυπνούν το πρωί και το μάτι μπορεί και αγναντεύει τη θάλασσα και οι πνεύμονες γεμίζουν οξυγόνο από τα μικρά άλση που είναι διάσπαρτα σε όλες τις γειτονιές. Ύστερα κατεβαίνουν στην πόλη, για δουλειά ή άλλους λόγους, κι εκεί η απόλαυση συνεχίζεται…

Ο κόσμος πηγαινοέρχεται στους πεζόδρομους με άνεση και ασφάλεια, καθώς τα ποδήλατα και οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα αυτοκίνητα, ενώ τα συντηρημένα παλιά κτίρια προσθέτουν στην ηρεμία και την όρεξη για ζωή. Αυτή είναι η πόλη που οι κάτοικοι της Λεμεσού θέλουν να ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Μια πόλη χωρίς οικοδομικά εκτρώματα, μια πόλη όπου τα πάρκα θα έχουν αντικαταστήσει τους χώρους στάθμευσης και τα άδεια οικόπεδα που σήμερα πνίγονται στα σκουπίδια, μια πόλη για τους ανθρώπους και όχι για τα τροχοφόρα, όπου οι άνθρωποι που ζουν και διακινούνται σ’ αυτή την πόλη θα έχουν τη διάθεση και θα μπορούν να συναναστρέφονται φιλικά μεταξύ τους και όχι να προσπερνά ο ένας τον άλλο αδιάφορα ή ακόμα και να βρίζονται κάτω από την πίεση και το άγχος που προκαλούν η ασχήμια του δομικού και φυσικού περιβάλλοντος, η κυκλοφοριακή ασφυξία και άλλα προβλήματα. Μια πόλη όπου οι κάτοικοί της θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση και την εξέλιξή της.

Αυτή η Λεμεσός τού αύριο αποτελεί το αντικείμενο σειράς διαλογικών συζητήσεων με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Λεμεσός 2040», που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου, μη κυβερνητικού οργανισμού Oxygono, του ΤΕΠΑΚ και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου με στόχο τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου για τη Λεμεσό, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών, των οργανωμένων συνόλων και των Τοπικών Αρχών. Στην πρώτη συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα δόθηκε η ευκαιρία να κατατεθούν εκτιμήσεις και εισηγήσεις από ειδικούς, αλλά και να ακουστούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των ίδιων των πολιτών σε θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης…

Η συνέχεια στον Dialogos εδώ: