Αρχική Πρόταση Μονιάτης – Ένας μικρός επίγειος παράδεισος

Μονιάτης – Ένας μικρός επίγειος παράδεισος

Χωριό Μονιάτης, ένα μέρος που πραγματικά θυμίζει βγαλμένο από παραμύθι. Χτισμένος στις παρυφές του Τροόδους και πνιγμένο στο καταπράσινο του δάσους με πανέμορφα ρυάκια να εκρέουν από τον ποταμό του “Πουζιάρη”, ο Μονιάτης πραγματικά μοιάζει με μικρό επίγειο παράδεισο.

Ο Γιώργος Καρούζης αποτυπώνει τη φυσική ομορφιά του Μονιάτη με μια εξαίρετη περιγραφή. Συγκεκριμένα, γράφει:«Μόνο οι αποχρώσεις του πράσινου και το ανάστημα μερικών δένδρων προδίδουν χωριστά το είδος της βλάστησης. Ξεχωρίζουν τα λιγνόκορμα κυπαρίσσια, η βαθυπράσινη καρυδιά, οι ευκάλυπτοι με τους κοκκινωπούς κορμούς και τα ιδιάζοντα φύλλα, οι πανύψηλες λεύκες με τα ασημένια και πράσινα φύλλα τους, όλα δίπλα στη ρεματιά του μικρού παραπόταμου του Κούρρη»

To χωριό βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού. Σχετικά με την ονομασία του χωριού, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή είναι ότι οι πρώτη κάτοικοι προέχονταν από κάποια Μονή (ίσως τη Μονή Μέσα Ποταμού ή του Τιμίου Σταυρού Κουκάς). Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι στην περιοχή υπήρχαν βοσκοί, οι οποίοι μόνιαζαν τα κοπάδια τους στη σημερινή θέση του χωριού και έτσι ονομάστηκε Μονιάτης (δηλαδή τόπος όπου κατέληγαν τα κοπάδια για ανάπαυση).

Μπορεί κανείς να απολαύσει το μεγαλείο της φύσης περιδιαβαίνοντας σ’ ένα από τα πολλά μονοπάτια της. Επίσης, μπορεί να θαυμάσει τους καταρράκτες και τον «περιβαλλοντικό πνεύμονα» Μέσα Ποταμό.

Ιδιαίτερα επιβλητικός είναι ο αιωνόβιος «ήμερος πεύκος» που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Παλαιότερα, μερικοί κάτοικοι σύμφωνα με τον Νίκο Χρίστου Ιωαννίδη, μάζευαν τα πινόλια και τη ψίχα τους και τα χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή σουτζούκου.

Τέλος, στο Μονιάτη υπάρχουν πηγές με θειούχα νερά, τα οποία είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Μελλοντικά, τα ιαματικά αυτά νερά θα αξιοποιηθούν.

 

Με πληροφορίες από: Κοινοτικό Συμβούλιο Μονιάτη