Αρχική Τελευταία Νέα Μωρό γεννήθηκε με το DNA τριών ανθρώπων – Για πρώτη φορά στη...

Μωρό γεννήθηκε με το DNA τριών ανθρώπων – Για πρώτη φορά στη Βρετανία

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου γεννήθηκε μωρό με τη χρήση DNA τριών ανθρώπων, σύμφωνα με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή γονιμότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος του DNA προέρχεται από τους δύο γονείς του μωρού και περίπου το 0,1% από μία τρίτη γυναίκα, δότρια.

Η ρηξικέλευθη αυτή τεχνική πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας αποτροπής των γεννήσεων παιδιών με μιτοχονδριακές παθήσεις.

Οι μιτοχονδριακές νόσοι είναι ανίατες και μπορούν να αποδειχτούν θανατηφόρες εντός ημερών ή και ωρών από τη γέννηση. Κάποιες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά κι αυτή η τεχνική θεωρεταί ως η μόνη επιλογή γι’αυτούς ώστε να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί.

Τα μιτοχόνδρια που συχνά αποκαλούνται και «εργοστάσια του κυττάρου», είναι μικροσκοπικά οργανίδια που περιέχονται σε σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος και μετατρέπουν το φαγητό σε ενέργεια. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια αδυνατούν, όμως, να τροφοδοτήσουν το σώμα με ενέργεια, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε εγκεφαλικές βλάβες, μυικές δυστροφίες, καρδιακές ανεπάρκειες και τύφλωση.

Τα μιτοχόνδρια μπορούν να περάσουν στο μωρό μόνο από τη μητέρα. Συνεπώς, η θεραπεία μιτοχονδριακής δωρεάς είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιείται με τη χρήση μιτοχονδρίων από υγιή δωρήτρια δωρεά μιτοχονδρίων

Παρόλα αυτά, τα μιτοχόνδρια είναι ημιαυτόνομα οργανίδια με δική τους γενετική πληροφορία ή DNA, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα μωρά που γεννιούνται με αυτήν την τεχνική, κληρονομούν DNA από τους γονείς τους και ένα ίχνος από τον δότη επίσης. Πρόκειται για μια μόνιμη αλλαγή που θα περάσει μέσα από τις γενιές.

Το DNA τρίτου αφορά μόνο τη δημιουργία αποτελεσματικών μιτοχονδρίων και δεν επηρεάζει άλλα χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση, ούτε ο δωρητής του αποτελεί «τρίτο γονέα».

Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε τώρα στο Νιουκάστλ, παρότι ο αντίστοιχος νόμος που επέτρεπε τη γέννηση παιδιών μέσω αυτής της διαδικασίας, είχε ψηφιστεί το 2015.

Παρόλα αυτά, η Βρετανία δεν προχώρησε αμέσως στην υλοποίηση της τεχνικής. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μέσω της μεθόδου αυτής, ήταν οικογένειας από την Ιορδανία που έκανε τη θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016. 

Σύμφωνα με την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), έως τις 20 Απριλίου 2023, «λιγότερα από πέντε» παιδιά έχουν γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Πηγή: BBC