Αρχική Τελευταία Νέα Μυστηριώδες κινεζικό διαστημόπλοιο επέστρεψε στη Γη μετά από 276 ημέρες

Μυστηριώδες κινεζικό διαστημόπλοιο επέστρεψε στη Γη μετά από 276 ημέρες

Ένα πειραματικό κινεζικό διαστημικό σκάφος επέστρεψε στη Γη τη Δευτέρα (8/5), αφού παρέμεινε σε τροχιά για 276 ημέρες, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Πρόκειται για μια αποστολή-ορόσημο για τη δοκιμή των επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημικών τεχνολογιών της χώρας.

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο επέστρεψε στο κέντρο εκτόξευσης Jiuquan στη βορειοδυτική Κίνα τη Δευτέρα, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το είδος του διαστημικού σκάφους, τις τεχνολογίες που δοκιμάστηκαν, το ύψος που έφτασε και τις τροχιές του από την εκτόξευσή του στις αρχές Αυγούστου 2022. Επίσης δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα εικόνες του διαστημικού σκάφους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η αποστολή σηματοδοτεί μια «σημαντική» ανακάλυψη στην έρευνα της Κίνας για την τεχνολογία επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημοπλοίων που θα παρέχει έναν πιο βολικό και φθηνό τρόπο για την πραγματοποίηση μελλοντικών διαστημικών αποστολών.

Το 2021, ένα παρόμοιο ίσως διαστημόπλοιο ταξίδεψε έωςστην άκρη του διαστήματος και επέστρεψε στη Γη την ίδια ημέρα σε μια αποστολή που επίσης κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό μυστική. Προσγειώθηκε στη Γη «οριζόντια», σύμφωνα με τον τότε κύριο διαστημικό ανάδοχο της Κίνας.

Σχολιαστές στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι το Πεκίνο αναπτύσσει ένα διαστημόπλοιο όπως το X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ένα αυτόνομο διαστημικό αεροπλάνο που μπορεί να παραμείνει σε τροχιά για χρόνια. Το μη επανδρωμένο και επαναχρησιμοποιήσιμο X-37B επέστρεψε στη Γη τον περασμένο Νοέμβριο στην έκτη και τελευταία αποστολή του, μετά από περισσότερες από 900 ημέρες σε τροχιά.

ΠΗΓΗ: Reuters