Αρχική Τελευταία Νέα Νοσοκομείο Λεμεσού: Καταστράφηκαν φάρμακα για καρκινοπαθείς αξίας χιλιάδων ευρώ

Νοσοκομείο Λεμεσού: Καταστράφηκαν φάρμακα για καρκινοπαθείς αξίας χιλιάδων ευρώ

Φάρμακα κατά του καρκίνου, υπολογιζόμενης αξίας 600 χιλιάδων ευρώ, τα οποία ήταν αποθηκευμένα σε ψυκτικό χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αλήθεια», η ζημιά προκλήθηκε από απορρύθμιση της θερμοκρασίας στον ψυκτικό χώρο, η οποία δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτή λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος ειδοποίησης.

Η καταστροφή αυτή κρατήθηκε αρχικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κύκλους του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου. Η εφημερίδα «Αλήθεια» έθεσε την πληροφορία εις γνώση του εκπροσώπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, χωρίς να λάβει διάψευση.

Αυτό το περιστατικό προστίθεται σε μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν το σύστημα υγείας της χώρας. Οι συνεχείς δυσλειτουργίες και η έλλειψη άμεσων λύσεων αναδεικνύουν τα χρόνια ζητήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας, τα οποία αναδεικνύονται μόνο όταν συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

Στην προκειμένη περίπτωση, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο φύλαξης των φαρμάκων, την επάρκεια των τεχνικών υποδομών και τις ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν. Ο συγκεκριμένος χώρος φύλαξης είχε γνωστά προβλήματα αστάθειας με τη θερμοκρασία, και σε περιπτώσεις απορρύθμισης ενεργοποιούνταν συναγερμός. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο συναγερμός δεν λειτούργησε σωστά, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος.

Μέχρι χθες, κανένας αρμόδιος δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό. Οι προσπάθειες της «Αλήθειας» για επίσημες απαντήσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, να δηλώνει άγνοια για το θέμα.

Οι συνέπειες της καταστροφής δεν είναι μόνο οικονομικές. Οι καρκινοπαθείς χρειάζονται άμεση και συνεχόμενη φαρμακευτική στήριξη στον αγώνα τους, και η έλλειψη φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Επιπλέον, εγείρεται το ερώτημα πόσοι καρκινοπαθείς επηρεάστηκαν από την καταστροφή των φαρμάκων και με ποιον τρόπο.

Πηγή από εφημερίδα “Αλήθεια”