Αρχική Πρόταση Πρώτη πρεμιέρα για την νέα θεατρική σεζόν “O Πελεκάνος” του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Πρώτη πρεμιέρα για την νέα θεατρική σεζόν “O Πελεκάνος” του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

IMGP3962-low.jpg

Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το κλασσικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, Ο Πελεκάνος σε μετάφραση της Έρι Κύργια.

Πρεμιέρα: Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017, στις 8.30μμ, στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ

Βασισμένο όπως και τα περισσότερα έργα του σε αυτοβιογραφικά στοιχεία ο αλχημιστής μαέστρος του θεάτρου, ο πρώτος μετανεωτερικός δραματουργός πριν καν επινοηθεί ο όρος, κάνοντας μία μίξη θεατρικών ειδών και υφολογικών προσεγγίσεων, αποπειράται μέσα από αυτή τη σειρά των έργων «Δωματίου» του όπως θέλει να τα ονομάζει ο ίδιος (μέσα στα οποία ανήκει και ο «Πελεκάνος») να καταλάβει και να αποτυπώσει το μυστικό του καθολικού προσώπου του ανθρώπου, χρησιμοποιώντας είτε τα σχήματα του πραγματικού, είτε τα σχήματα του ονείρου.

Η παράσταση ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό, τον νατουραλισμό και τον εξπρεσιονισμό, αφού κι ο ίδιος ο συγγραφέας αποτέλεσε πρόδρομο όλων αυτών των σχημάτων έκφρασης του 20ου αιώνα και ειδικά σ’ αυτή την τελευταία φάση δημιουργίας, λίγο πριν φύγει…  Πρόκειται για μια πάλη εγκεφάλων, αφού το στόμα αδυνατεί να πει αυτά που θέλει. Όλοι υπνοβατούν, θάβοντας στα τρίσβαθα της ύπαρξής τους όλες τις ωμές αλήθειες της ζωής. Καλύτερα σιωπή, κι όλα είναι ωραία. 

Το έργο

Μια σύγχρονη μεταφορά της Ορέστειας: μια οικογένεια μόλις έχει χάσει τον πατέρα της. Έναν πατέρα, «δολοφονημένο» από τη μητέρα και τον νεαρό εραστή της, ο οποίος μόλις έχει παντρευτεί την κόρη του σπιτιού. Το φάντασμα του νεκρού πλανάται πάνω από το σπίτι. Η αλήθεια αποκαλύπτεται τελικά στον γιο. Τα παιδιά ξυπνούν από τον λήθαργό της πλάνης τους, ζητώντας να πάρουν εκδίκηση.

σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη

σκηνικά/κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη

μουσική/ηχητικό υπόστρωμα: Δημήτρης Ζαχαρίου

κίνηση: Αριάνα Μαρκουλίδου, η σκηνοθέτις και οι ηθοποιοί της παράστασης

σχεδιασμοί φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης

Με τους Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Ερμίνα Κυριαζή, Αντρέα Φυλακτού και Βασίλη Χαραλάμπους

Παραστάσεις

κάθε Τρίτη & Σάββατο στις 8.30μμ και Κυριακή στις 6.30μμ, στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ


πληροφορίες / κρατήσεις: 25877827

Μέγας Θεσμικός Χορηγός: ΘΟΚ | Πάγιοι χορηγοί: Δήμος  Λεμεσού, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού | Χορηγοί επικοινωνίας: Κανάλι Έξι, ΡΙΚ

IMGP3962-low.jpg

IMGP4008-low.jpg

IMGP4047-low.jpg

IMGP4100-low.jpg