Αρχική Πρόταση Οι Μουσικές των Προσφύγων έρχονται στο Ριάλτο

Οι Μουσικές των Προσφύγων έρχονται στο Ριάλτο

Οι Μουσικές των Προσφύγων

στο Φεστιβάλ Μουσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο

 

Την φωνή και τις μουσικές των προσφύγων θα μεταφέρει στο Rialto World Music Festival, το σχήμα Refugees for Refugees, το οποίο προσκάλεσε το Θέατρο Ριάλτο, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο.

Το σχήμα που έχει έδρα το Βέλγιο, αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς από τη Συρία, το Θιβέτ, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Βέλγιο, τους οποίους ένωσε η ανάγκη και επιθυμία τους να δημιουργήσουν δεσμούς μέσω της μουσικής. Με πρωτότυπες και αυθεντικές συνθέσεις, οι οργανοπαίκτες συναντώνται στο σταυροδρόμι των διαφορετικών παραδόσεων κάθε πολιτισμού.

Η ιδέα για τη δημιουργία του σχήματος ξεκίνησε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Muziekpublique το 2015, αρχικά με σκοπό τη δημιουργία ενός άλμπουμ που θα έφερνε κοντά τους πρόσφυγες μουσικούς που ζούσαν στο Βέλγιο. Έτσι, συγκεντρώθηκε μια μεγάλη ομάδα από βιρτουόζους καλλιτέχνες από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, οι οποίοι τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησαν το cd Amerli. Στόχος τους  να ακουστεί η φωνή τους μέσα από τη μουσική, να φέρουν στο φως μουσικούς θησαυρούς που είχαν ουσιαστικά καταστεί αόρατοι στο Βέλγιο και να δημιουργήσουν γέφυρες μεταξύ των μουσικών και των διαφορετικών παραδόσεων που εκπροσωπούσαν.

Μέσα από την ομάδα αυτή προέκυψε στην πορεία η δημιουργία και η καθιέρωση του σχήματος Refugees for Refugees, το οποίο άρχισε να εμφανίζεται σε συναυλίες στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ελβετία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και αλλού συγκεντρώνοντας  πλήθος κόσμου και σκορπώντας ενθουσιασμό στο κοινό. Αρχές του 2019 κυκλοφόρησαν το δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο Amina.

Ας σημειωθεί πως το όνομα του σχήματος «Πρόσφυγες για τους Πρόσφυγες» δεν είναι τυχαίο. Θέλει καταρχήν να στείλει ένα θετικό μήνυμα υπενθύμισης του πολιτιστικού πλούτου των χωρών καταγωγής αλλά και το ταλέντο των ανθρώπων που φθάνουν ως πρόσφυγες στην χώρα. Εκφράζει ταυτόχρονα και την πολιτική του σχήματος να διαθέτει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των άλμπουμ του, σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι οποίες στηρίζουν καλλιτεχνικές δράσεις νεοεισερχομένων προσφύγων στο Βέλγιο.

rialtoprosfiges

 

Μουσικοί: Asad Qizilbash (σαρόντ), Aren Dolma (φωνητικά), Fakher Madallal (φωνητικά, κρουστά), Kelsang Hula (dramyen, φωνητικά), Mohammad Aman Yusufi (ταμπουράς, φωνητικά), Simon Leleux (κρουστά), Souhad Najem (κανονάκι), Tammam Al Ramadan (νέυ), Tareq Alsayed Yahya (ούτι), Tristan Driessens (ούτι)

Πλατεία Ηρώων,  Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, ώρα 21:00, Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες: 77 77 77 45 www.cyprusrialtoworldmusic.com, www.rialto.com.cy

 

Με την υποστήριξη: UNHCR Cyprus  

Θεσμικός Χορηγός: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Χορηγοί: Υφυπουργείο Τουρισμού, ΟΠΑΠ

Με τη συνεργασία:Δήμος Λεμεσού, Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου, Windcraft Loud

Τεχνική Στήριξη: Event Pro

Χορηγός Φιλοξενίας: Ξενοδοχείο Πεύκος

Χορηγοί Επικοινωνίας: Κανάλι 6, ΡΙΚ, Εφημερίδα Λεμεσός, Vestnik Kipra, InPrima, Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού

Μέλος: Forum of Worldwide Music Festivals 

Διάκριση: EFFE Label 2019 -2020