Αρχική Τελευταία Νέα Πόσο μειώθηκαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βρετανίας χάρη στα εμβόλια

Πόσο μειώθηκαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βρετανίας χάρη στα εμβόλια

Ο αριθμός των πιο ηλικιωμένων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο που εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω Covid είναι σχεδόν τέσσερις φορές χαμηλότερος σε σχέση με όσο θα αναμενόταν εάν δεν υπήρχαν τα εμβόλια.

Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του οργανισμού Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE), περίπου 200 φορείς του ιού ηλικίας άνω των 65 ετών εισήχθησαν στο νοσοκομείο στις 10 Ιουλίου. Σε αντίστοιχη φάση της πανδημίας προ εμβολίων, θα αναμενόταν ότι περίπου 750 φορείς αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θα είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Ο οργανισμός PHE υπολογίζει ότι τα εμβόλια έχουν αποτρέψει 52.600 νοσηλείες και σχεδόν 40.000 θανάτους. Όπως υπολογίζεται, τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών μειώνουν την πιθανότητα νοσηλείας κατά περισσότερο από 90%, ακόμα και στην περίπτωση της παραλλαγής Δέλτα.

Σε ό,τι αφορά τις αποτραπείσες νοσηλείες, από τις 52.600 οι 8.800 αφορούν τις ηλικίες 65-74 ετών, οι 20.300 την ηλικιακή ομάδα 75-84 και οκ 23.500 πιο ηλικιωμένους ασθενείς.

Μιλώντας στην Daily Mail που συνέλεξε τα στοιχεία, ο επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Δρ Ραγκίμπ Αλί σχολίασε ότι τα συγκεκριμένα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι εξαιρετικά σημαντικά. «Είναι οι πρώτες αποδείξεις από τον πραγματικό κόσμο και δείχνουν ξεκάθαρα την επίδραση που έχουν τα εμβόλια στις εισαγωγές για τους άνω των 65 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων μέχρι τις 10 Ιουλίου είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Αναμένω ανάλογα αποτελέσματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες», είπε ο καθηγητής Αλί.

Όπως αναφέρουν νοσοκομειακοί γιατροί, ακόμα και όσοι φορείς χρήζουν νοσηλείας, πλέον τείνουν να εκδηλώνουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και να λαμβάνουν πιο γρήγορα εξιτήριο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 125 ασθενείς σε αναπνευστήρα για κάθε 10.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα, ενώ στο αντίστοιχο σημείο του χειμερινού κύματος της πανδημίας υπήρχαν 2.312 ασθένειες σε μηχανική υποστήριξη ανά 10.000 ημερήσιες λοιμώξεις.

Γενικότερα, οι νοσηλευθέντες είναι νεαρότεροι σε ηλικία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, με έξι στους δέκα να είναι κάτω των 54 ετών στην Αγγλία. Στο χειμερινό κύμα της πανδημίας οι νοσηλευόμενοι κάτω των 54 αντιστοιχούσαν στο 22% του συνόλου.

Επίσης, περίπου έξι στους δέκα νοσηλευόμενους αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι.

Σε νοσοκομείο βρίσκονταν την περασμένη εβδομάδα 5.001 φορείς κορωνοϊού. Την προηγούμενη φορά με αντίστοιχο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, στα μέσα Ιανουαρίου, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν οκταπλάσιος.

Ο οργανισμός PHE σημειώνει ότι η ανάλυση που έχει κάνει δεν υπολογίζει καν τα εκατομμύρια λοιμώξεων που έχουν αποφευχθεί λόγω της άμυνας των εμβολίων.

ΚΥΠΕ