Αρχική Τελευταία Νέα Πότε αρχίζει η ανανέωση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων

Πότε αρχίζει η ανανέωση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων

Oλες οι πληροφορίες

Οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων θα ανανεώνονται από την Τρίτη 7.1.2020 ενώ τελευταία ημερομηνία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας είναι στις 10.3.2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Τμήμα Οδικών Μεταφορών, όπως μεταδίδει το ΓΤΠ.  

Οι ανανεώσεις μπορούν να γίνουν στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://rtd.mcw.gov.cy σε εμπορικές τράπεζες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννέα και δώδεκα μηνών και αναφέρεται ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι άδειες κυκλοφορίας θα ανανεώνονται μέχρι την Τρίτη 10.3.2020 χωρίς επιβάρυνση.

Με βάση την ίδια νομοθεσία για ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, που θα γίνονται μετά την Τρίτη 10.3.2020, θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση στην άδεια κυκλοφορίας το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος, ενώ ο έλεγχος των οχημάτων θα αρχίσει την Τετάρτη 11.3.2020 και από την ημερομηνία αυτή η Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) θα καταγγέλλουν όσους κυκλοφορούν οχήματα χωρίς ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας σε ισχύ και ασφάλεια. Το ΤΟΜ συμβουλεύει όλους να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.           

Προστίθεται ακόμα πως όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους κατά το έτος 2019 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2020 θα πρέπει να υποβάλουν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών αίτηση ακινητοποίησης του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ12Α.  Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται ως αστικό χρέος, οφειλόμενο προς τη Δημοκρατία.  

Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει οι ιδιόκτητες να υποβάλουν στα γραφεία του ΤΟΜ ή των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) ή στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται στα γραφεία του ΤΟΜ, των ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και διαδικτυακά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι δεν θα σταλούν ειδοποιήσεις προς τους εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες, για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.