Αρχική Τελευταία Νέα ΠΟΥ: Στοιχεία για αυξημένους κινδύνους για την υγεία των παιδιών μετά τον...

ΠΟΥ: Στοιχεία για αυξημένους κινδύνους για την υγεία των παιδιών μετά τον COVID

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αυξημένη κατανάλωση γλυκών, αυξημένος χρόνος μπροστά από οθόνες, περιορισμένος χρόνος δραστηριότητας, αλλά και μεγαλύτερη συχνότητα στην κατανάλωση σπιτικού φαγητού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ένας τους πέντε γονείς ανέφεραν ότι τα παιδιά τους άρχισαν να καταναλώνουν περισσότερα γλυκά κατά την περίοδο της πανδημίας, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και συνεπακόλουθων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή των ατόμων, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.

Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε ότι 30% των παιδιών στην Ευρώπη, είχαν περιορισμένη άσκηση, πράγμα που τους στέρησε τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία από αυτή τη δραστηριότητα. Ακόμα, παρατηρήθηκε αύξηση του χρόνου μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) για το 35% των παιδιών.

Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις στη σωματική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς και στην ψυχική υγεία, με πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά των παιδιών.

Από την άλλη, παρατηρήθηκε ότι 30% των οικογενειών άρχισαν να καταναλώνουν συχνότερα σπιτικό φαγητό, το οποίο συνήθως περιέχει λιγότερα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, σε σχέση με το έτοιμο αγορασμένο φαγητό, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και κάποιους τύπους καρκίνου.

Ο Δρ. Κρέμλιν Γουικραμάσινγκ, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ για τη Διατροφή, Άσκηση και Παχυσαρκία, ανέφερε ότι τα διδάγματα από την περίοδο της πανδημίας υπογραμμίζουν τη σημασία της εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών.

Επιπρόσθετα, η Δρ. Λυδία Λαζέρι, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία, σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν πολιτικές για την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική ευημερία των παιδιών, με την προώθηση της ψυχικής υγείας για όλους και με δραστηριότητες για παιδιά σχολικής ηλικίας, μεταξύ άλλων.