Αρχική Τελευταία Νέα Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανέναν – Έγιναν λάθη»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανέναν – Έγιναν λάθη»

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες, στις οποίες προέβη και στο παρελθόν, σε σχέση με τη παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο νησί, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για το τουρκικό αεροπλάνο στη Δένεια, είπε ότι πρόκειται «για παράνομη δραστηριότητα από πλευράς της τουρκικής αεροπορίας για να καταγράφουν κάποια δεδομένα σε σχέση με τη νεκρή ζώνη. Είναι κάτι για το οποίο από το πρωί έχουμε ενώπιον μας όλα τα δεδομένα και το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στις ενέργειες που προέβη και στο παρελθόν για ίδια περιστατικά».

Ερωτηθείς είπε ότι ενέργειες θα γίνουν και προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από αυτή τη δραστηριότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «για οτιδήποτε γενικά ανησυχώ, για όλα τα δεδομένα είμαι εδώ για να ανησυχώ και να προβαίνουμε σε ενέργειες. Και φυσικά είναι κάτι που ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, σε καμιά απολύτως περίπτωση ότι είναι κάτι που μας αφήνει αδιάφορους και γι’ αυτό τον λόγο είπα ότι θα προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες».

Ερωτηθείς για το θέμα των κυρώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί χθες για κάποια φυσικά και νομικά πρόσωπα – τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα – από πλευράς της αμερικανικής και της βρετανικής κυβέρνησης και αυτά τα δεδομένα θα αξιολογηθούν πολύ σοβαρά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Θέλω, όμως, να στείλω ένα μήνυμα γιατί τις τελευταίες μέρες ακούω από κάποιους, λαμβάνω κάποια μηνύματα, κάποιοι μεμψιμοιρούν ότι δήθεν η Κυβέρνηση δέχεται αβασάνιστα τις αποφάσεις ξένων Κυβερνήσεων, των Αμερικανών, των Βρετανών, και ότι θέτουμε σε κίνδυνο τη σχετική βιομηχανία.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανέναν. Όταν και για όσους παραβιάζουν κυρώσεις και δημιουργούν πρόβλημα στο όνομα της χώρας και στην ίδια τη βιομηχανία – γιατί έτσι δημιουργείται πρόβλημα στη βιομηχανία- θα πρέπει να ακολουθηθεί η νομική οδός. Ό,τι δίδεται στη Δημοκρατία θα αξιολογείται και, αν είναι στη βάση πραγματικών δεδομένων, θα λαμβάνονται μέτρα. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε μια σημαντική βιομηχανία της κυπριακής οικονομίας.

Όταν υπάρχει ένα σάπιο μήλο, για να συνεχίσω από κάποιο σχόλιο που άκουσα το πρωί, θα πρέπει να απομακρύνεται. Και επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εδώ για να καλύψουμε κανένα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος».

Ερωτηθείς σε ποια βήματα θα προβεί η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το πρώτο είναι να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, αν είναι πραγματικά δεδομένα να προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες. Μόνο έτσι το όνομα της χώρας μας, η αξιοπιστία της συγκεκριμένης σημαντικής δραστηριότητας στην οικονομία μας θα διασφαλιστεί».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα πρόσληψης συμβούλου στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «κινηθήκαμε στο πλαίσιο το οποίο υπήρχε, το πλαίσιο το οποίο βρήκαμε και λειτουργούσε. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι αυτό το πλαίσιο δεν ήταν σωστό και, ναι, έγιναν λάθη. Αμέσως συναντήθηκα με τον Γενικό Ελεγκτή. Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα υιοθετηθεί συγκεκριμένη πρόταση η οποία αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, με την Επίτροπο Νομοθεσίας, με τη Νομική Υπηρεσία της χώρας, ετοιμάζεται και θα ακολουθείται στα πρότυπα που υπάρχουν, ίσως και πιο αυστηρά, για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως έκανε και προσωπικά λάθη, υπό το φως δημοσιεύματος εφημερίδας για διορισμό κουμπάρας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «πρώτον, να μην προσωποποιούμε κανένα. Δεν είναι σωστό να προσωποποιούμε κανένα. Και θέλω να πω κάτι. Όταν ξεκίνησα την προεκλογική εκστρατεία, όχι ήμουν μόνος μου, αλλά κάποιοι σταμάτησαν καν να μου μιλούν γιατί επέλεξα να ακολουθήσω έναν μοναχικό δρόμο. Και κάποιοι άνθρωποι άφησαν τις δουλειές τους για να είναι δίπλα μου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα ότι αυτοί οι άνθρωποι μέσα από τις προσπάθειές τους, μέσα από τη δουλειά τους έφεραν αποτέλεσμα. Άρα, ας συνεχίσουν κάποιοι να κτυπούν εμένα, ας μην κτυπούν οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο».