Αρχική Τελευταία Νέα Προβληματίζει ο συνωστισμός στις υπεραγορές

Προβληματίζει ο συνωστισμός στις υπεραγορές

Πιθανή η αναθεώρηση των αποφάσεων που λήφθηκαν για τις ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των υπεραγορών

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση που έλαβε για κλείσιμο των υπεραγορών και των αρτοποιείων τις Κυριακές, αφού τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά οδήγησε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το συγκεκριμένο μέτρο. Καλά ενημερωμένες πηγές, μάλιστα, εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να προκύψουν εξελίξεις μέχρι την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για το ωράριο και τις ημέρες λειτουργίας των υπεραγορών, ελήφθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει στο ελάχιστο τις εξόδους των πολιτών. Ωστόσο οι ανάγκες των πολιτών δεν έχουν διαφοροποιηθεί και οι περισσότεροι συνεχίζουν να αξιοποιούν το ένα γραπτό μήνυμα που δικαιούνται καθημερινά, για να επισκεφθούν υπεραγορές και να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερος συνωστισμός τις υπόλοιπες ημέρες που είναι ανοικτές οι υπεραγορές και ιδιαίτερα τα Σάββατα.

Οι ουρές που σχηματίζουν πολίτες έξω από τις υπεραγορές προκαλούν εύλογα προβληματισμό και ανησυχία, αφού οι υπεραγορές ούτε έχουν δικαιοδοσία για το τι συμβαίνει στον δρόμο, ούτε είναι σε θέση να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες οι οποίοι είναι στην αναμονή τηρούν το μέτρο της απόστασης των δύο μέτρων. Παράλληλα, έχουν να διαχειριστούν και την οργή των πελατών τους σε πολλές περιπτώσεις για την πολύωρη αναμονή, τη στιγμή που οι ίδιες είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν ότι ο αριθμός των πολιτών εντός κάθε υπεραγοράς ανά πάσα στιγμή είναι συγκεκριμένος, ανάλογα με τα τετραγωνικά κάθε καταστήματος.

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, επισημαίνει ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, η επισκεψιμότητα στις υπεραγορές κατανέμεται σε έξι μέρες, αντί σε εφτά, τη στιγμή που διεθνώς επεκτείνεται το ωράριο των καταστημάτων για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όπως ανέφερε, ούτως ή άλλως η περισσότερη κίνηση στις υπεραγορές καταγραφόταν τα Σάββατα και η απόφαση να παραμένουν κλειστές τις Κυριακές απλώς έκανε χειρότερη την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, πρόσθετα προβλήματα δημιουργεί στις υπεραγορές το μέτρο της απαγόρευσης της διακίνησης μετά τις εννιά το βράδυ, καθώς και το μέτρο της αποκλειστικής εξυπηρέτησης ευπαθών ομάδων μεταξύ 7 – 10 το πρωί. «Ο κόσμος βιάζεται να εξυπηρετηθεί στις υπεραγορές πριν από τις 8.15 λόγω της απαγόρευσης στην κυκλοφορία. Σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων κατά αποκλειστικότητα μεταξύ 7-10 το πρωί, αυτό σημαίνει ότι χάσαμε συνολικά 30 ώρες λειτουργίας. Τις δώδεκα ώρες της Κυριακής, συν τις 18 ώρες από Δευτέρα έως Σάββατο, όπου βάσει διαταγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετούμε μόνο μέλη ευπαθών ομάδων», παρατήρησε. Σημείωσε δε ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν αξιολογήθηκε σωστά το γεγονός ότι οι περισσότερες υπεραγορές είναι μικρότερες των 1500 τετραγωνικών και άρα είναι μικρότερος ο αριθμός των πολιτών που μπορούν να εξυπηρετούν ανά πάσα στιγμή, με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί.