Αρχική Τελευταία Νέα ΠτΔ και νέος Γενικός Ελεγκτής συμφώνησαν στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό της ΕΥ

ΠτΔ και νέος Γενικός Ελεγκτής συμφώνησαν στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό της ΕΥ

Συμφώνησαν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον νέο Γενικό Ελεγκτή, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, όπως δήλωσε ο τελευταίος σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της τελετής διαβεβαίωσης του, στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Τετάρτης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης των παραγόντων ισχύος του κράτους, εσωτερικά και εξωτερικά. Σημείωσε ότι στο εσωτερικό, ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης, με σεβασμό στο Σύνταγμα, είναι η ενίσχυση του κράτους δικαίου και της λογοδοσίας.

“Σε αυτό το πλαίσιο ήταν που αποφάσισα, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία σου τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, μια πορεία που αποδεικνύει στην πράξη και όχι στα λόγια το τι μπορείς. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα ανταποκριθείς στα πολύ δύσκολα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή, αξιοποιώντας τα ικανά στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας”, είπε, απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή διαβεβαίωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι “συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η Ελεγκτική Υπηρεσία, να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους”.

Επανέλαβε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη και να ενδυναμωθεί η ανεξαρτησία της, να έχει φωνή και πρόσβαση στα στοιχεία για να κάνει σωστά τη δουλειά της. “Την ίδια ώρα, θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία ελεγκτή-ελεγχόμενου. Διαφωνίες θα υπάρξουν, πρέπει να βρούμε τρόπους να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες”, είπε.

Ερωτηθείς τι εννοεί ότι το κάλεσμα του Προέδρου ήταν “χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους”, είπε ότι “ο Πρόεδρος απλώς μου ανέφερε ότι με σκεφτόταν ως κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβω τη θέση. Δεν έβαλε άλλες προϋποθέσεις όσον αφορά τον διορισμό μου”.

Ερωτηθείς για την επικείμενη μεταρρύθμιση είπε ότι θα μελετήσει το θέμα, θα διαβουλευτεί με τους διευθυντές του, θα συζητήσει με την Υπηρεσία, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα και μετά με τον Πρόεδρο για να του πει τις τελικές του απόψεις. Διευκρίνισε ότι η συνάντηση με τον Υπουργό αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της βδομάδας.

ΚΥΠΕ