Αρχική BusinessNews Real Estate: Πράσινο και αισιοδοξία καθοδηγούν το μέλλον

Real Estate: Πράσινο και αισιοδοξία καθοδηγούν το μέλλον

Παρά τις προκλήσεις, τα ακίνητα παραμένουν μια επένδυση με μελλοντική αξία

 

  • Γ. Μισιρλής στο Reflect Festival: Mελλοντικά projects, στα οποία δεν θα ενσωματωθούν στοιχεία αειφορίας, είναι καταδικασμένα να καταστούν μη βιώσιμα και μη κερδοφόρα
  • Απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψιν οι προτιμήσεις επενδυτών και αγοραστών για βιώσιμα κτήρια

 

Το μήνυμα ότι οι προκλήσεις δημιουργούν και ευκαιρίες έστειλε από το βήμα του Reflect Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό μεταξύ 19-21 Οκτωβρίου 2022, ο διευθυντής της Ιmperio, Γιάννης Μισιρλής. To Reflect Festival αποτέλεσε και φέτος σημείο συνάντησης επιχειρηματιών, νεοφυών επιχειρήσεων και επενδυτών ενώ τις παρουσιάσεις παρακολούθησαν άνθρωποι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις τεχνολογικές καινοτομίες.

Σε ότι αφορά το τομέα των ακινήτων ο κ. Μισιρλής χαρακτήρισε φυσιολογικές τις ανησυχίες που υπάρχουν από τους επιχειρηματίες του κλάδου, συνεπεία των πληθωριστικών πιέσεων, των κατακόρυφων αυξήσεων στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών και της ενέργειας. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι υγιείς οικονομίες διαθέτουν τους μηχανισμούς να επανέρχονται σε φυσιολογικές συνθήκες.

Ο κ. Μισιρλής αναφέρθηκε ενδεικτικά στην πανδημία της Covid – 19 λέγοντας ότι ο τομέας, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε να αντέξει τους κραδασμούς. Όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτό συνέβη χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που υιοθέτησε, τα οποία προσέφεραν στους επιχειρηματίες του τομέα τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους εξ αποστάσεως, προσελκύοντας αγοραστές από διάφορες αγορές, οι οποίοι επέλεγαν ακίνητα μέσω διαδικτύου. Επιπλέον,  με τον τρόπο αυτό πολλοί επιχειρηματίες ανάπτυξης γης κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τη ρωσική αγορά, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε νέες αγορές». H εξέλιξη αυτή, συμπλήρωσε, «μας βοήθησε πάρα πολύ, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες οικονομικές κυρώσεις των Ευρωπαίων προς τη Ρωσία», προσθέτοντας πως «υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται κατανοητό το πόσο χρήσιμο και επωφελές είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου να είναι ευέλικτες στις αλλαγές, χωρίς να χάνουν την αισιοδοξία τους. Πόσω μάλλον όταν επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες ή όταν οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των δυνητικών επενδυτών μετατοπίζονται».

Κλειδί οι πράσινες αναπτύξεις

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο διευθυντής της Imperio στις πράσινες αναπτύξεις, αναδεικνύοντας τη σημασία που μπορούν να διαδραματίσουν όχι μόνο στη κερδοφορία αλλά και στη βιωσιμότητα του κλάδου. «Είναι δεδομένο πως η επόμενη ημέρα για τον τομέα των ακινήτων βρίσκεται στις πράσινες αναπτύξεις», είπε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από τους επιχειρηματίες του τομέα ότι μελλοντικά projects, στα οποία δεν θα ενσωματωθούν στοιχεία αειφορίας, είναι καταδικασμένα να καταστούν μη βιώσιμα και μη κερδοφόρα».

Ο κ. Μισιρλής υπογράμμισε τα οφέλη των πράσινων αναπτύξεων σημειώνοντας πως είναι πολλά, μεταξύ των οποίων η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, η μείωση του κόστους συντήρησης, η δημιουργία ενός πιο υγειούς περιβάλλοντος.  Σύμφωνα με τον διευθυντή της Imperio, τα πλεονεκτήματα των πράσινων αναπτύξεων καθιστούν τα εν λόγω ακίνητα πιο ελκυστικά, αυξάνοντας την αγοραστική τους αξία, ενώ χαρακτήρισε αξιοσημείωτη τη στροφή ενοικιαστών και αγοραστών, και στον τόπο μας, σε πράσινα ακίνητα.

Αναφερόμενος στην κυπριακή πραγματικότητα, είπε πως έχουν γίνει κάποια βήματα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα, ωστόσο «έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε», καθώς δεν έχουν ακόμα δοθεί επαρκή κίνητρα για την ανάπτυξη πράσινων αναπτύξεων. Υπέδειξε ότι θα μπορούσε να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε σχέση με το επίπεδο αειφορίας ενός νέου κτηρίου, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, επιχορηγήσεις, επιτάχυνση αδειοδότησης ή και πολεοδομικά κίνητρα. Υπογράμμισε, παράλληλα, την αδήριτη ανάγκη τα τραπεζικά ιδρύματα να αναπτύξουν πράσινες χρηματοδοτήσεις προς όφελος και των δύο πλευρών – επενδυτών και κατασκευαστών.

Ο κ. Μισιρλής επεσήμανε ότι στην Imperio «έχουμε υιοθετήσει μια ξεκάθαρη ESG στρατηγική με την οποία δεσμευόμαστε να εκπληρώσουμε ορισμένους από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) που έχουν εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη έως το 2030 για το κλίμα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί το πολλά υποσχόμενο, όπως το χαρακτήρισε, έργο της Imperio, Sunset Gardens. Πρόκειται για το πρώτο gated community της Λεμεσού και ένα από τα πιο καινοτόμα, οικολογικά και ολοκληρωμένα οικιστικά έργα στην Κύπρο. Σχεδιάστηκε με πλήρη προσανατολισμό προς τη βιωσιμότητα και την αειφορία, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του, θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες σε έναν σημαντικό βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Καταλήγοντας ο κ. Μισιρλής τόνισε πως τα ακίνητα αποτελούν μια επένδυση με μελλοντική αξία, φτάνει επιχειρηματίες και επενδυτές να μπορούν να διακρίνουν τις ευκαιρίες, πέραν των πρόσκαιρων προκλήσεων, με ψυχραιμία, ευστροφία, ευελιξία και αισιοδοξία και με γνώμονα τις προτιμήσεις των δυνητικών αγοραστών. Εξάλλου, όπως η οικονομία, έτσι και το real estate αποτελείται από κύκλους. «Οι καλύτερες ημέρες δεν είναι πολύ μακριά», είπε ο κ. Μισιρλής.