Αρχική Τελευταία Νέα Συλλήψεις για πλαστά τεστ κορωνοϊού στις βάσεις

Συλλήψεις για πλαστά τεστ κορωνοϊού στις βάσεις

Τρεις περιπτώσεις ψευδών εξετάσεων κορωνοϊού με οκτώ πιστοποιητικά στις Βρετανικές Βάσεις

Το προσωπικό των Τελωνείων και Μετανάστευσης των Βρετανικών Βάσεων εφάρμοσε μέτρα σχετικά με τα πιστοποιητικά εξέτασης κορωνοϊού στα οδοφράγματα Πέργαμου και Στροβιλιών, τα οποία οδήγησαν σε συλλήψεις για την παρουσίαση πλαστών εγγράφων, αναφέρει ανακοίνωση των Βάσεων.Υπήρξαν τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν ψευδείς εξετάσεις κορωνοϊού, με συνολικά οκτώ πιστοποιητικά. 

Όπως σημειώνεται, τα μέτρα που εισήχθησαν στα οδοφράγματα, από τότε που κηρύχθηκε η πανδημία νωρίτερα αυτό το έτος, υποχρεώνουν όσους ταξιδεύουν από τις κατεχόμενες περιοχές να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος. 

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής των Τελωνείων και Μετανάστευσης των Βρετανικών στη Δεκέλεια, Adam Chatfield, δήλωσε ότι παρόλο που τώρα υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που διασχίζουν τα οδοφράγματα, ο κορωνοϊός δημιούργησε μια εντελώς νέα πρόκληση για την ομάδα του, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Επεσήμανε πως «είχαμε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν ψευδείς εξετάσεις Κορωνοιού, με συνολικά οκτώ πιστοποιητικά». 

Σημείωσε πως καμία υπόθεση δεν έχει περάσει ακόμη από τα δικαστήρια, αλλά υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες για δύο υποθέσεις που πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου.  

«’Όταν διαπραχθεί αδίκημα, οι αξιωματικοί παραπέμπουν τη δίωξη στην Αστυνομία των Β.Β με την οποία συνεργαζόμαστε στενά, για να συλλέξουμε τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία. Έχουμε δει μια τεράστια μείωση στη διέλευση της κυκλοφορίας στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων λόγω των περιορισμών αλλά παρόλο που υπάρχει πολύ λιγότερη κίνηση, οι αξιωματικοί στα σημεία ελέγχου πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους σε εκείνους που διασχίζουν», ανέφερε.

Επεσήμανε πως «όταν υπάρχει υποψία ότι ένα έγγραφο είναι πλαστό, οι αξιωματικοί διενεργούν ελέγχους στο εργαστήριο όπου εκδόθηκε το πιστοποιητικό».

«Τα πιστοποιητικά κορωνοϊού δεν εκδίδονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα ταξιδιωτικά έγγραφα και αυτό σημαίνει ότι τα πιστοποιητικά δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας  που θα περιμέναμε να δούμε.  Αυτό σημαίνει ότι η ανίχνευση ενός ψευδούς πιστοποιητικού μπορεί να είναι δύσκολη και οι αξιωματικοί βασίζονται στην ανάκριση και στους ελέγχους τους, για να εξακριβώσουν την αυθεντικότητα του εγγράφου», σημείωσε.  

Πρόσθεσε πως εάν ένα άτομο δεν μπορεί να παράσχει τη σωστή τεκμηρίωση στο οδόφραγμα, θα του απαγορευτεί η είσοδος και σύμφωνα με τον υπεύθυνο των τελωνείων, ο αριθμός των απορρίψεων έχει αυξηθεί.  

«Οι αξιωματικοί αρνούνται την είσοδο ατόμων εάν δεν πληρούν τους ισχύοντες περιορισμούς ταξιδιού, όσο αφορά τον κορωνοϊό και έχουμε δει αύξηση των απορρίψεων λόγω έλλειψης πιστοποιητικού εξέτασης κορωνοϊού, πιστοποιητικών που έχουν λήξει ή επειδή δεν είναι νόμιμοι κάτοικοι ή δεν κατέχουν κυπριακή υπηκοότητα», επεσήμανε.