Αρχική Τελευταία Νέα ΤΕΠΑΚ: Φυσική παρουσία και ενίσχυση των μέτρων προστασίας

ΤΕΠΑΚ: Φυσική παρουσία και ενίσχυση των μέτρων προστασίας

H Σύγκλητος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) αποφάσισε όπως η διεξαγωγή των μαθημάτων, κατά το Εαρινό Εξάμηνο, πραγματοποιηθεί στη βάση του ίδιου υγειονομικού πρωτοκόλλου που ίσχυσε κατά το Φθινοπωρινό Εξάμηνο, με την εισαγωγή ορισμένων ρυθμίσεων που κρίθηκαν αναγκαίες για τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας του Πανεπιστημίου και πρωτίστως της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η απόφαση λήφθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, κατά τη σημερινή συνεδρία της Συγκλήτου, μετά από εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και αφού έλαβε υπόψη τα διατάγματα του κράτους, την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας που επέτρεψε την επαναλειτουργία όλων των σχολείων, τις προηγούμενες αποφάσεις της και την εμπειρία που αποκτήθηκε τα προηγούμενα εξάμηνα. 

Τα μαθήματα, τα οποία αρχίζουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, μπορούν να τα παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία οι φοιτητές/τριες που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τη νόσο COVID-19 ή πιστοποιητικό του Υπουργείου Υγείας για άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν δύνανται να εμβολιαστούν.  Σημειώνεται πως φοιτητές/τριες που θα χρειαστεί να αυτοπεριοριστούν, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανεπιστήμιο Κύπρου: Μαθήματα εξ αποστάσεως για 4 εβδομάδες

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης και για μεγαλύτερη ασφάλεια, καθίσταται ως υποχρεωτική και η τακτική υποβολή από όλους πιστοποιητικού εργαστηριακής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test), ή εργαστηριακής εξέτασης PCR. Η υποβολή και ο έλεγχος των αναγκαίων πιστοποιητικών από όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα πραγματοποιείται μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία επιτρέπει αξιόπιστο έλεγχο του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού και αυτοματοποιημένη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο. 

Στον χώρο του Πανεπιστημίου θα συνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά εξεταστικό κέντρο του Υπ.Υγείας που πραγματοποιεί rapid test δωρεάν για όλους τους πιο πάνω τους δικαιούχους. Περαιτέρω απαιτείται η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου FFP2 – KN95 και θα υπάρξει μέριμνα για καλύτερο εξαερισμό αιθουσών. 

Αποφασίστηκε, επίσης, η ενίσχυση των διαθέσιμων εργαλείων εξ αποστάσεως μάθησης και η παρακολούθηση από τους φοιτητές/ριες που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού/ανάρρωσης των εργαστηριακών μαθημάτων, για τα οποία η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη, σε χωριστές ομάδες και στη βάση ειδικών ρυθμίσεων. 

Μιλώντας ενώπιον της Συγκλήτου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το Πανεπιστήμιο χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις για πολύ δύσκολα θέματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων που ζούμε με την πανδημία.  Θεωρώ σε όλες τις περιπτώσεις επιδείξαμε ετοιμότητα, προσαρμοστικότητα, θάρρος και τόλμη παίρνοντας σωστές αποφάσεις που σχολιάστηκαν θετικά και στηρίχθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των θεσμών της πολιτείας».

Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πλευράς του Πανεπιστημίου για την επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία καθώς επίσης την ενίσχυση και εντατικοποίηση των ελέγχων για διασφάλιση της δημόσιας υγείας, στο μέτρο του δυνατού, στους χώρους του Πανεπιστημίου. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων και με συμμετοχή φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, «μεγιστοποιώντας τη φυσική παρουσία των φοιτητών μας στο πανεπιστήμιο, που ήταν από τον Ιούνιο του 2021 ο κύριος μας στόχος όπως καταγραφόταν και στην τότε απόφαση της συγκλήτου μας». 

«Θέση μας πάντα πρέπει να είναι ότι τα Πανεπιστήμια οφείλουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν (ακολουθώντας τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του κράτους) για να παραμείνουν ανοικτά. Επιθυμία όλων είναι να επιστρέψουμε όλοι πίσω στην ομαλότητα», κατέληξε ο Πρύτανης.