Αρχική Τελευταία Νέα Θετική ανταπόκριση σε συναινετική πρόταση Βουλευτών για 5% ΦΠΑ σε πρώτη κατοικία

Θετική ανταπόκριση σε συναινετική πρόταση Βουλευτών για 5% ΦΠΑ σε πρώτη κατοικία

Αποδεκτή από Υπουργείο Οικονομικών και Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να γίνεται η συναινετική προσέγγιση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για ενιαία αντιμετώπιση οικιών και διαμερισμάτων όσον αφορά την παραχώρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία

Την περασμένη εβδομάδα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών διαβίβασε συναινετική πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα και το κάλεσε να λάβει και την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συναινετική πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών προβλέπει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, είτε για κατοικίες είτε για διαμερίσματα νοουμένου ότι είναι πρώτη κατοικία για τα πρώτα 150 τ.μ. και τις πρώτες €350.000, δεδομένου ότι τα συνολικά τετραγωνικά δεν θα ξεπερνούν τα 200 τ.μ. και η συνολική αξία τις €475.000. Για τις εν λόγω οικίες θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% από τα 150 τ.μ μέχρι τα 200 τ.μ., ενώ για κατοικίες πέραν των 200 τ.μ. θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19% για όλη την αξία του ακινήτου.

Παράλληλα, με βάση δηλώσεις Βουλευτών μετά τη σημερινή κατ’ άρθρο συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών, φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια αύξησης του εμβαδού των επιλέξιμων ακινήτων, για την οποία αναμένονται απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, φαίνεται διαμορφώνεται συναίνεση σε σχέση με τη μεταβατική περίοδο που θα ισχύει για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, στη βάση της κατάθεσης της αίτησης για πολεοδομική άδεια.

Το χρονοδιάγραμμα για ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, με τις όποιες τροπολογίες θα επιφέρουν τα κόμματα παραμένει για τις 8 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε ικανοποίηση αφού ανέφερε ότι ενημερώθηκαν ότι η ομόφωνη εισήγηση της περασμένης εβδομάδας περί ενοποίησης των κριτηρίων για διαμερίσματα και σπίτια φαίνεται εκ πρώτης όψεως να γίνεται αποδεκτή τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από τις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι στη βάση της συναινετικής αυτής πρότασης, παραμένει μια λεπτομέρεια την οποία ζήτησαν να μεταφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ωστόσο η κ. Ερωτοκρίτου απέφυγε να αναφερθεί στη συγκεκριμένη λεπτομέρεια σημειώνοντας ότι είναι μια ευαίσθητη περίοδος και ο δημόσιος διάλογος για τις λεπτομέρειες που εκκρεμούν δεν θα προσφέρει κάτι, αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα. Είπε επίσης ότι οι απαντήσεις από τις Βρυξέλλες αναμένονται εντός των ημερών.

Ανέφερε ακόμα ότι αυτές οι λεπτομέρειες βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερο κόσμο με πιο απλά κριτήρια να δικαιούται τον μειωμένο συντελεστή 5%.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι σαφές ότι υπάρχει βελτίωση των κριτηρίων και των όρων που υφίσταντο μέχρι σήμερα, επιτρέποντας σε ακόμα περισσότερο κόσμο να ενταχθεί στον μειωμένο συντελεστή.

«Παραμένουμε σταθεροί στον ορίζοντα της 8ης Ιουνίου γιατί όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτό το θέμα πρέπει να λήξει, να υπάρχει μια κατάληξη, για να υπάρχει βεβαιότητα στην αγορά και να γνωρίζουν όλοι ποιες είναι οι νέες παράμετροι που θα επιτρέψουν πλέον στην μεσαία τάξη και στα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα να αποκτήσουν ιδιόκτητή κατοικία με χαμηλό συντελεστή 5% ΦΠΑ», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε ικανοποίηση που για το ζήτημα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία φαίνεται να διαμορφώνεται σύγκλιση με τρόπο που ικανοποιούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις που έθετε το κόμμα. Όπως είπε, φεύγει οριστικά η διάκριση μεταξύ διαμερίσματος και κατοικίας, εφαρμόζεται η επιβολή του ΦΠΑ με έναν τρόπο προοδευτικό και τίθενται κάποια ανώτατο όρια.

«Αναμένουμε ότι μέσα σε μια εβδομάδα μέχρι την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, θα πάρει την τελική της μορφή αυτή η πρόταση με έναν τρόπο που θεωρώ ότι ικανοποιεί και τις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος-μέλος, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, δήλωσε ότι η προσπάθεια στην Επιτροπή Οικονομικών είναι πολύ συγκεκριμένη και έντονη με ζητούμενο την κατάληξη σε ομόφωνη απόφαση που θα οδηγηθεί στις 8 Ιουνίου στην Ολομέλεια. Πρόσθεσε ότι καταγράφονται συγκλίσεις και αναμένουν τις επόμενες μέρες την κατάθεση από κυβερνητικής πλευράς συγκεκριμένων θέσεων αναφορικά με ένα – δύο ζητήματα που εκκρεμούν.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ απαίτησε από την Κυβέρνησης να καταθέσεις τις τελικές τις θέσεις και σε ό,τι αφορά το θέμα των τετραγωνικών και της αξίας των κατοικιών, αλλά και για το θέμα των μεταβατικών διατάξεων, ώστε η τρύπα που υπάρχει σήμερα και αφορά την παραχώρηση μειωμένου συντελεστή για πράξεις εκατομμυρίων επιτέλους να κλείσει.

Σημείωσε ότι στόχος είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και για την αγορά και για την κοινωνία, αλλά και επειδή όπως είπε «δεν παίζουμε μόνοι μας σε αυτό το ζήτημα» αφού υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κινεί τις διαδικασίες.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι για την πρόταση της περασμένης εβδομάδας, το Υπουργείο Οικονομικών τους είπε ότι την αξιολογεί θετικά ενώ έχει σειρά επαφών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αναμένουμε την οριστικοποίηση των θέσεων από πλευράς Κυβέρνησης», είπε προσθέτοντας ότι μόνο τότε θα μπορούν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις των Βρυξελλών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι «φαίνεται ότι οι βασικές μας ανησυχίες αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό», ενώ παραμένει μια τελευταία λεπτομέρεια στη βάση της οποίας έχει κατατεθεί συγκεκριμένη εισήγηση.

Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών για τη συγκεκριμένη εισήγηση, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι τεκμηριωμένη και την αισιοδοξία ότι θα γίνει αποδεκτή από την Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της ΕΕ.

Σημείωσε ότι αναμένονται απαντήσεις από το ΥΠΟΙΚ αναφορικά με την αύξηση των τετραγωνικών, ώστε να υπάρχει μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη και να είναι κοντά σε μια λελογισμένη κατοικία που μπορεί να κτιστεί μέσα στα σημερινά πλαίσια.

Αναφορικά με τις μεταβατικές διατάξεις είπε ότι φαίνεται πως η ρύθμιση που προτείνεται στη συναινετική πρόταση γίνεται αποδεκτή από την εκτελεστική εξουσία και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, ώστε να μην αποκλειστούν άτομα και οικογένειες που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία απόκτησης οικίας ή διαμερίσματος. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι γίνεται αποδεκτή η κατάθεση της πολεοδομικής αίτησης τέσσερεις μήνες μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νομοσχεδίου, με την προϋπόθεση μέσα σε τρία χρόνια να γίνεται η ανέγερση της κατοικίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι τα σοβαρά θέματα έχουν σχεδόν κλείσει και ότι όσον αφορά την ενοποίηση διαμερισμάτων και κατοικιών αυτό επιτεύχθηκε και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών. Όσον αφορά τη μεταβατική περίοδο είπε ότι κι αυτό έχει κλείσει και θα αφορά την αίτηση για την πολεοδομική άδεια, προσθέτοντας ότι αυτό που αναμένουν από το ΥΠΟΙΚ είναι την ασφαλιστική δικλείδα που θα μπει ώστε να μην γίνει κατάχρηση όπως έγινε το 2004 και για να μην μπουν εικονικές πολεοδομικές αιτήσεις.

Όσον αφορά τα ποσά είπε ότι είναι σχεδόν συμφωνημένο να παραμείνουν στα ποσά της πρότασης της περασμένης εβδομάδας και παραμένει ένα μικρό θέμα για το κατά πόσο θα παραμείνει το συγκεκριμένο κατώτατο εμβαδό.

Εξέφρασε την άποψη ότι καλά θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί αυτές τις αλλαγές, αφού κάποτε με τη σύμφωνη γνώμη της είχε αποδεχθεί το μέγιστο εμβαδό των 275 τ.μ.. Όπως είπε ο κ. Παπαδούρης, δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη να κατεβαίνεις στα 141 τ.μ. όπως ήταν στο αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ