Αρχική Πρόσωπα Θλίψη στον Κυπριακό Πολιτισμό! «Έφυγε» η Ελένη Νικήτα

Θλίψη στον Κυπριακό Πολιτισμό! «Έφυγε» η Ελένη Νικήτα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Ελένη Νικήτα, η οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Ο θάνατός της προκάλεσε θλίψη στο χώρο του πολιτισμού της Κύπρου. «Η παρακαταθήκη σου μεγάλη και τα λόγια πολύ φτωχά», γράφει για τον θάνατό της ο τέως Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής.

Η Ελένη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες (Πανεπιστήμιο Γενεύης). Ήταν διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης. Εργάστηκε στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (1977-2009), των οποίων υπήρξε διευθύντρια από το 2003 έως το 2009.

Υπήρξε για πολλά χρόνια εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε διάφορες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO από το 2001 έως το 2009.

Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων. Το βιβλίο της “Χριστόφορος Σάββα, η απαρχή μιας νέας εποχής στην κυπριακή τέχνη” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009 στην κατηγορία δοκίμιο-έρευνα.

Τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα και από την αυστριακή κυβέρνηση με τον Τιμητικό Σταυρό για τις Τέχνες και τις Επιστήμες. Ήταν μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA) και της Εταιρείας Ιστορικής Τέχνης Ελλάδος. Από το 2012 σενεργαζόταν με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη ως επιμελήτρια της κυπριακής συλλογής του Ιδρύματος LA Leventis.