Αρχική Τελευταία Νέα Τηγανοκίνηση, το πρόγραμμα του μέλλοντος! – Του μαθητή Δημήτρη Κωνσταντίνου/ Γυμνάσιο...

Τηγανοκίνηση, το πρόγραμμα του μέλλοντος! – Του μαθητή Δημήτρη Κωνσταντίνου/ Γυμνάσιο Επισκοπής

tiga2

Όλοι μας χρησιμοποιούμε λάδι στο σπίτι μας. Είτε αυτό είναι ελαιόλαδο είτε ηλιανθέλαιο είτε οποιοδήποτε άλλο είδος λαδιού, περιέχεται καθημερινά στο πιάτο μας. Πού καταλήγει όμως όλο αυτό; Συνήθως πετάμε το χρησιμοποιημένο λάδι στον νεροχύτη. Άλλοι το πετάνε στα φυτά τους. Μερικοί το αφήνουν να στερεοποιηθεί και το πετάνε στα σκουπίδια τους ή μέσα σε σακουλές. Ωστόσο καμία από αυτές τις πράξεις δεν είναι σωστή και πλήρως ακίνδυνη προς το περιβάλλον. Αν πετάτε το λάδι στους νεροχύτες σας και τις τουαλέτες σας, πολύ πιθανό είναι να βουλώσουν με την πάροδο των χρόνων. Παράλληλα, ρυπαίνονται τα νερά με τα τηγανέλαια. Αν από την άλλη το πετάτε στα φυτά σας είναι πιθανό να μαραθούν, αφού το λάδι είναι βλαβερό για αυτά. Τέλος, πετώντας το σε σακούλες ή στερεοποιημένο στα σκουπίδια καταλήγει στους σκουπιδότοπους, όπου μαζεύεται στο χώμα, και μολυσμένο πλέον επιστρέφει στη θάλασσα. Αν όμως καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι ικανοποιητική και πλήρως φιλική προς το περιβάλλον, τι μπορούμε να κάνουμε;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η Τηγανοκίνηση. Όμως έτσι γεννιέται ένα άλλο ερώτημα: Τι είναι η Τηγανοκίνηση; Η Τηγανοκίνηση είναι ένα εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο έχει οργανωθεί στην Κύπρο. Αρχικά ξεκίνησε το 2011 σε 10 σχολεία ως μια ιδέα της Ακτής, ενός κέντρου μελετών και έρευνας με έδρα την Λευκωσία, με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Μέσα σε μόλις 2 χρόνια, το 2013, εφαρμόστηκε σε Παγκύπρια δράση. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 400 σχολεία, στα οποία έχει εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, πλέον, ο καθένας μας, μπορεί να μαζεύει το λάδι του σε μπουκαλάκια και να το μεταφέρει στο κοντινότερο σχολείο. Αργότερα θα παραληφθεί από εκεί και θα μεταφερθεί στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου τα ανεπιθύμητα αυτά λάδια συλλέγονται από όλη την Κύπρο και μετατρέπονται σε βιοντίζελ.

Φυσικά θα αναρωτιέστε τι γίνεται μετά. Λοιπόν, αρχικά το λάδι αφού κρυώσει, μαζεύεται μέσα σε μπουκάλια και αργότερα, μέσω των παιδιών μεταφέρονται στα σχολεία τους και μπαίνουν σε ειδικά βαρέλια, στις προκαθορισμένες μέρες του σχολείου. Αργότερα, αφού έχει πλέον γεμίσει το βαρέλι, μια ειδική ομάδα της Ακτής έρχεται στο σχολείο και μαζεύει το βαρέλι με τα τηγανέλαια. Τα τηγανέλαια μεταφέρονται και αργότερα πωλούνται σε εξειδικευμένες εταιρείες που το μετατρέπουν σε βιοντίζελ, που είναι ένα καύσιμο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Με αυτό το καύσιμο μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βενζίνη και το πετρέλαιο, που είναι πηγές ενέργειας μη αναεώσιμες οι οποίες ρυπαίνουν το περιβάλλον και επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Εκτός από το βιοντίζελ, τα τηγανέλαια μετατρέπονται και σε γλυκερίνη, ένα υλικό πολύ σημαντικό, με το οποίο μπορεί να παρασκευαστούν φάρμακα, κεριά και σαπούνια!

tiga2

Με άλλα λόγια αυτή η διαδικασία είναι πολύ βοηθητική για όλους μας. Ξεκινώντας από το σπίτι όπου εμποδίζονται οι αγωγοί της αποχέτευσής μας να βουλώνουν εξοικονομώντας μας τεράστιο κόστος. Στην κοινότητα, όπου αποτρέπεται η ρύπανση των υπόγειων υδάτων και ως εκ τούτου η μόλυνση της διατροφής μας. Στα σχολεία, όπου με την διαδικασία αυτή, παίρνουν ένα μερίδιο του κέρδους για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να οργανώσουν περισσότερες περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Στη νεολαία που μαθαίνει να φροντίζει το περιβάλλον και να αποκτά τις κατάλληλες δεξιότητες και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τέλος, πίσω στον Οργανισμό ΑΚΤΗ, η οποία χρησιμοποιεί τα κέρδη της για να ενισχύσει περισσότερο αυτό το πρόγραμμα.

Η Τηγανοκίνηση είναι πραγματικά ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην διάσωση του πλανήτη. Για να επιτύχει ωστόσο, θα πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε σε αυτό. Οπότε μην ξεχνάτε αυτό το πρόγραμμα, και την επόμενη φορά που θα είστε έτοιμοι να πετάξετε το λάδι σας στα φυτά σας, στην αποχέτευση του νεροχύτη σας ή στα σκουπίδια, θυμηθείτε την Τηγανοκίνηση και φυλάξτε το σε ένα δοχείο!

Η σωστή διαχείριση των λαδιών είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή πολλών περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων. Με το πρόγραμμα Τηγανοκίνηση μπορούμε ως περιβαλλοντικοί πολίτες να διαχειριστούμε σωστά τα τηγανέλαια και να προστατέψουμε το περιβάλλον μας.

            Δημήτρης Κωνσταντίνου, Γυμνάσιο Επισκοπής

Πηγές: