Αρχική Τελευταία Νέα Από την 1η Μαΐου μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση για διαζύγιο

Από την 1η Μαΐου μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση για διαζύγιο

Aπό την 1ην Μαΐου 2023, το λεγόμενο «προτίθεμαι» (αίτηση) για την απόπειρα συνδιαλλαγής, η οποία με βάση την νομοθεσία είναι υποχρεωτική, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη διαδικασία έκδοσης Διαζυγίου από το Οικογενειακό Δικαστήριο, θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα https://pnevmatikilysi.cy.net/

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Εκκλησία της Κύπρου, «από την ημερομηνία αυτή και μετά δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία αίτηση άλλου τύπου, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο».

Την ηλεκτρονική αίτηση μπορεί κάποιος να την υποβάλει, ο ίδιος προσωπικά, μέσω των σχετικών γραφείων της Αρχιεπισκοπής ή των Μητροπόλεων και μέσω τρίτου προσώπου (π.χ του Δικηγόρου). Σημειώνεται ότι στη διαδικασία συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης του γάμου, δεν λαμβάνουν μέρος νομικοί ή άλλοι σύμβουλοι.

Με την παράθεση, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, όλων των υποχρεωτικών στοιχείων, αμέσως οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν, άμεσα, ηλεκτρονικά μήνυμα και email, το οποίο ενημερώνει για την κατάθεση της αίτησης, καθώς και βεβαίωση, η οποία είναι αναγκαία για την διαδικασία στο Οικογενειακό Δικαστήριο.

Στη συνέχεια και πάλι μέσω γραπτού μηνύματος θα απευθύνεται πρόσκληση για την απόπειρα συνδιαλλαγής. Αυτή είναι υποχρεωτική καθώς μετά από αυτή θα εκδίδεται σχετικό πιστοποιητικό (καθορίζεται από τη νομοθεσία), το οποίο θα κατατίθεται, σε περίπτωση αποτυχίας, στο Οικογενειακό Δικαστήριο.