Αρχική ΤΕΠΑΚ Το ΤΕΠΑΚ στη Γλάδστωνος και όχι στο Βερεγγάρια. Της Κρίστιαν Χρίστου

Το ΤΕΠΑΚ στη Γλάδστωνος και όχι στο Βερεγγάρια. Της Κρίστιαν Χρίστου

Έναυσμα για αυτή τη συζήτηση έδωσε σχετική ανάρτηση στο F.B. δραστήριου συμπολίτη μας.

Της Κριστιαν Αργυρίδου Χρίστου

Θεωρώ την ιδέα παραχώρησης στο ΤΕΠΑΚ, της ακίνητης ιδιοκτησίας του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού (ΣΤΛ), ως πάρα καλή και καίριας σημασίας  για μια σειρά λόγους

  • Η περιουσία αυτή έχει αποκτηθεί και δημιουργηθεί από τον ιδρώτα και τους κόπους χιλιάδων Λεμεσιανών και ως εκ τούτου αποτελεί λαϊκή περιουσία και όχι κρατική, όπως λανθασμένα αποκαλείται
  • Δεν θα μπορούσε να σκεφθεί κανένας καλύτερο αποδέκτη από το ΤΕΠΑΚ αυτών των ακινήτων, η ίδρυση του οποίου είναι επίσης αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και των προσπαθειών των Λεμεσιανών.

IMG 5045

Άλλωστε πολύ ορθά το κράτος για να δώσει ικανοποιητική λύση στις πρώτες στεγαστικές ανάγκες του πανεπιστημίου, παραχώρησε τρία σημαντικά και εμβληματικά κτίρια της πόλης που ανήκουν στο δημόσιο.

  • Η χωροθέτηση του κεντρικού κτιρίου του ΣΤΛ είναι πέραν από ιδανική, σε άμεση εγγύτητα με τα υφιστάμενα κεντρικά κτίρια του πανεπιστημίου, με την δημοτική πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, με τις πολιτιστικές στέγες της πόλης αλλά και με τον Β’ πόλο επέκτασης του ΤΕΠΑΚ, στη περιοχή του Παλιού Νοσοκομείου.
  • Το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα του ΣΤΛ που πρόσφατα ανακαινίστηκε πλήρως, παρέχει την δυνατότητα άμεσης χρησιμοποίησης για γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, χώρους στάθμευσης.
  • Πίσω από το κτίριο υπάρχει σύμπλεγμα οικιστικών, εμπορικών και γραφειακών υποστατικών, που μέρος τους, όσα είναι διαθέσιμα, μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν.
  • Δίπλα από τα υφιστάμενα κτίρια, υπάρχει ο τεράστιος χώρος στάθμευσης που ανήκει στο ΣΤΛ. Εκεί μπορούν να χωροθετηθούν πρόσθετα κτίρια σύμφωνα με τις ανάγκες του ΤΕΠΑΚ, ενώ μπορούν να γίνουν και υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

– Το ΣΤΛ είναι ιδιοκτήτης αρκετών πολυκατοικιών σε διάφορα σημεία της πόλης, Αης Γιάννης, Ομόνοια, Αγιος Γεώργιος Χαβούζας, Άης Νικόλας κλπ. Όλα τα διαθέσιμα διαμερίσματα, θα μπορούσαν άμεσα να παραχωρηθούν σε φοιτητές και σταδιακά με την αποδέσμευση χώρων, τα κτίρια να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες.

–  Μέσα στη πόλη υπάρχουν και άλλα κτίρια που ανήκουν σε Συνεργατικούς Οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το μεγάλο κτίριο του Συνεργατικού των Δημοσίων Υπαλλήλων στην οδό Αγίας Φυλάξεως και της ΣΠΕ Μόρφου στην οδό Λεοντίου. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν από το ΤΕΠΑΚ.

Η προικοδότηση του ΤΕΠΑΚ με τα κτίρια και την ακίνητη περιουσία του Συνεργατισμού, θα χαιρετιστεί από όλους τους συμπολίτες μας αλλά και από τον κυπριακό λαό.

Θα μετριάσει ίσως την πικρία και την απογοήτευση από την διάλυση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Θα προσφέρει μια συνεχή λειτουργία και δραστηριότητα σε αυτούς τους χώρους. Θα διασφαλίσει τη σταθερή συντήρηση και επιτήρηση τους. Θα διατηρήσει και θα αναζωογονήσει τις περιοχές που θα σπουδάζουν και θα ζουν φοιτητές.

IMG 5067

Επί της ουσίας, προσφέρει άμεση και γρήγορη ανακούφιση στο ΤΕΠΑΚ που έχει πολύ πιεστικές στεγαστικές ανάγκες και του οποίου η ανάπτυξη αναχαιτίζεται από την έλλειψη υποστατικών.  Θα απαλλάξει το κράτος από εκατομμύρια νέων δαπανών για αντίστοιχα κτίρια και θα διατηρήσει, όπως είναι και οι αποφάσεις όλων των κρατικών υπηρεσιών και του Υπουργικού Συμβουλίου, το πανεπιστήμιο στο κέντρο της πόλης.

Μέσα από την κακοδαιμονία μας και την απώλεια των ιστορικών Συνεργατικών Ιδρυμάτων, προβάλλει μια μικρή σπίθα αισιόδοξης αντιμετώπισης ενός ζητήματος που για χρόνια ταλανίζει το πανεπιστήμιο, δηλαδή της εξεύρεσης κατάλληλων και επαρκών υποδομών μέσα στη πόλη.

Κριστιαν Αργυρίδου Χρίστου

Αρχιτέκτονας