Αρχική Τελευταία Νέα Τρία νέα πυροσβεστικά/εκχιονιστικά οχήματα απέκτησε το Τμήμα Δασών

Τρία νέα πυροσβεστικά/εκχιονιστικά οχήματα απέκτησε το Τμήμα Δασών

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχώρησε στην προσωρινή παραλαβή τριών (3) νέων πυροσβεστικών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Τα νέα πυροσβεστικά οχήματα είναι εξοπλισμένα με πυροσβεστική αντλία υψηλής και χαμηλής πίεσης και μπορούν να μεταφέρουν 3,5 τόνους νερό για πυρόσβεση. Έχουν τη δυνατότητα να κινούνται εκτός δρόμου και σε αντιπυρικές λωρίδες με μεγάλες κλίσεις εδάφους. Το κόστος αγοράς τους ανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
 
Τα νέα αυτά πυροσβεστικά οχήματα θα τοποθετηθούν ένα σε κάθε μία από τις τρεις Δασικές Περιφέρειες: Πάφου, Τροόδους και Λευκωσίας. Θα χρησιμοποιούνται από την Ειδική Ομάδα Δασοπυροσβεστών η κινητοποίηση της οποίας θα γίνεται με βάση το Σχέδιο «Αστραπή» με σκοπό να αναλαμβάνει τις ειδικές και τις πλέον δύσκολες αποστολές. Με τον κατάλληλο επιπλέον εξοπλισμό που αγοράστηκε, δηλ. τρεις λεπίδες και ένα εκτοξευτή χιονιού, τα πυροσβεστικά αυτά οχήματα θα μετατρέπονται σε εκχιονιστικά και θα χρησιμοποιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες γ ια καθαρισμό του οδοστρώματος από το χιόνι.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα από τα τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται το πηδάλιο (τιμόνι) του με όλα τα χειριστήρια από τη δεξιά πλευρά στην αριστερή. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στον χειριστή να έχει ελεύθερο το οπτικό του πεδίο σε περίπτωση που το χιόνι που εκτοξεύεται εμποδίζει την ορατότητα του.
 
Τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 έγινε επίδειξη από την προμηθεύτρια εταιρεία των δυνατοτήτων των νέων αυτών πυροσβεστικών/εκχιονιστικών καθώς επίσης και βασική εκπαίδευση των χειριστών, στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους.