Αρχική Τελευταία Νέα Βροχές, καταιγίδες και σκόνη γι’ αυτή την εβδομάδα

Βροχές, καταιγίδες και σκόνη γι’ αυτή την εβδομάδα

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2019, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος, επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 10:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

  • Λευκωσία: 100 μg/m3
  • Λεμεσός: 70 μg/m3
  • Λάρνακα: 108 μg/m3
  • Πάφος: 47 μg/m3
  • Παραλίμνι: 59 μg/m3
  • Ζύγι: 82 μg/m3
  • Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 37 μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή ”Air Quality Cyprus”, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

Πρόβλεψη του καιρού μέχρι την Παρασκευή

Χαμηλή πίεση αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Το βράδυ ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος. 

Αύριο Τρίτη ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος αλλά σταδιακά θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και σταδιακά σε πολλές περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 13 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος και αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά από το απόγευμα τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, τα οποία είναι κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά και περιοχές του εσωτερικού.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, τα οποία είναι κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι τοπικά μερικώς συννεφιασμένος. Στη θερμοκρασία αναμένεται μικρή άνοδος.

Προηγούμενο άρθροΒΙΝΤΕΟ: Έγινε ο φόβος περιοχής της Λεμεσού… Αναστατώνει, σπάζει, κλέβει! Δείτε τον εκτός εαυτού
Επόμενο άρθροΘάνατος 10χρονης: Μαρτυρία επιβεβαιώνει ότι είχε ανάψει φωτεινός σηματοδότης