Αρχική Πρόταση Χωριά της Λεμεσού γνωστά για την μοναδική δαντέλα πιπίλλα – Βελόνι και...

Χωριά της Λεμεσού γνωστά για την μοναδική δαντέλα πιπίλλα – Βελόνι και κλωστή χρόνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Πανέμορφες χειροτεχνίες, έθιμα που διατηρούνται ζωντανά και γνώσεις και πρακτικές που περνούν από γενιά σε γενιά προβάλλουν με βίντεο τους η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Στο πρόσφατο μάλιστα βίντεο που δημοσιεύτηκε, παρουσιάζουν την μοναδική Δαντέλα “πιπίλλα” που φτιάχνετε στο Όμοδος και το Κοιλάνι.

Όπως καταγράφετε, η λεπτή δαντέλα του βελονιού, η πιπίλλα αποτελεί αξιόλογο παράδειγμα λαϊκής τέχνης των Κύπριων γυναικών. Η τεχνική και τα σχέδια της έχουν ομοιότητες με την δαντέλα της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι σήμερα, η τέχνη της πιπίλλας γνωστού ως βελονόκομπου, διατηρείται από τις κεντήτριες, πιπιλλαραίνες στις κοινότητες Κοιλανίου, Λαπήθου και Ομόδους. Με την τέχνη της πιπίλλας δημιουργούνται διάφορα είδη, όπως τραπεζομάντιλα, λευκά είδη αλλά και πετσετάκια σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα.

Εξαιρετικά δείγματα δαντέλας πιπίλλας μπορείτε να δείτε στο Μουσείο Δαντέλας Πιπίλλας της Ιεράς Μονή Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος.