Αρχική Τελευταία Νέα Αντιδράσεις και καταγγελίες για τις επιλογές για το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Αντιδράσεις και καταγγελίες για τις επιλογές για το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Στο προσκήνιο βρίσκεται το θέμα του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου μετά τις καταγγελίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα σχετικά με τις διαδικασίες στελέχωσης του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίεςαυτές έντονες είναι οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στη διαδικασία επιλογής του διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, μιας θέσης εξαιρετικά ζηλευτής, τριετούς διάρκειας, με διευρυμένα καθήκοντα γενικής διεύθυνσης και καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ανακαινισμένου χώρου, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας της Λεμεσού.

Πέντε είναι τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα που παρέδωσε στο υπό τον δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου ΔΣ του οργανισμού η εταιρεία Symmetron Market Research τα οποία το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν ενώπιον του σώματος που θα κάνει την τελική επιλογή για προσωπική συνέντευξη.

Πρόκειται για ονόματα γνωστά στον καλλιτεχνικό κόσμο της Λεμεσού και της Κύπρου: Βάσος Αργυρίδης, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Νέναντ Μπογκντάνοβιτς, Κατρίν Νικήτα και Μηνάς Τίγκιλης. Στο διορισμένο από τον Δήμο ΔΣ της εταιρείας «Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού Λτδ» συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και τέσσερις προσωπικότητες που προτάθηκαν από τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από υποψηφίους που έμειναν εκτός πεντάδας όπως η πρώην διοικητική διευθύντρια της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού, Νατάσα Γεωργίου η οποία αφήνει ξεκάθαρα αιχμές για σκοπιμότητες.

Εκφράζει την άποψη ότι στους πέντε επικρατέστερους περιλαμβάνονται άτομα χωρίς προηγούμενη πείρα στη διοίκηση θεάτρου ή πολιτιστικών χώρων. Σημειώνει επίσης ότι παραγνωρίστηκε η δική της πείρα στην εκτελεστική και καλλιτεχνική διεύθυνση πολιτιστικού οργανισμού και σε θέματα διοίκησης και λειτουργίας θεάτρων και πολιτιστικών χώρων, καθώς επίσης και η επαγγελματική μελέτη που είχε καταθέσει τον Αύγουστο του 2014 για τη διοικητική δομή και λειτουργία του Παττίχειου.

Η ίδια δηλώνει έτοιμη να καταθέσει δημόσια το βιογραφικό της και προκαλεί την επιτροπή του Παττίχειου να πράξει το ίδιο και με τα βιογραφικά των πέντε της βραχείας λίστας.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Γιώργος Σαββινίδης

Μετά και την δημοσίευση του πιο πάνω στον Φιλελεύθερο χθες Δευτέρα, ήλθε να προστεθεί σήμερα σε αυτά  η ανακοίνωση των δυο κοπέλων που κόπηκαν από την τελική λίστα, της Νατάσας Γεωργίου και Μαρίας Κολιού.

Διαβάστε την ανακοίνωση τους:

Το στολίδι της Λεμεσού, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, όπως έχει αποκαλεστεί από πολλούς που ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα, φαίνεται πως πλήττεται και χάνει την λάμψη του μέσα από τις διαδικασίες της στελέχωσης του.

Διερωτόμαστε αν για μια θέση υψίστης σημασίας όπως είναι αυτή του διευθυντή ενός θεάτρου και συγκεκριμένα του Δημοτικού Θεάτρου της Λεμεσού, ήταν σωστό να είναι μοναδικός κριτής ένας ιδιώτης μαζί με τον υπάλληλο του. Όταν ρωτήθηκε ο Δήμαρχος πόσο αξιόπιστη είναι η εταιρεία και γιατί τόση εμπιστοσύνη στην εταιρεία για την επιλογή των πέντε, εφόσον το συμβούλιο έχει το δικαίωμα να καλέσει όποιο άτομο θεωρήσει εξίσου κατάλληλο από την επίλεκτη λίστα; Aπάντησε ότι από τη στιγμή που αποτάθηκαν σε ειδικό δεν χρειάζεται να γίνουν οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες από το συμβούλιο. Με άλλα λόγια η επιτροπή του Παττίχειου δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη σε ένα ιδιώτη, που πιθανόν να έχει και αυτός τους επηρεασμούς του και τις προσωπικές του προτιμήσεις.

Το θέμα όμως είναι πιο σοβαρό….

Τι γνώσεις έχει στα θέματα των τεχνών και της εφαρμογής τους ο κ. Βρυωνίδης, αφού φάνηκε μέσα από τον διάλογο των συνεντεύξεων κάποιων υποψηφίων, ότι δεν γνώριζε ικανοποιητικά και σε βάθος το θέμα, για να μπορεί να κρίνει αν οι απαντήσεις που του δίνονταν ήταν σωστές ή και επαρκείς. Μπορεί να είναι εξαίρετος στατιστικολόγος, ο κ. Βρυωνίδης, αυτό όμως δεν το κάνει και κατάλληλο, να κρίνει άτομα με πείρα ή και με μάστερ και διδακτορικά στον τομέα των τεχνών και στην πολιτιστική διοίκηση. Φάνηκε επίσης ότι δεν έχει κρίνει σωστά αν κάποια πτυχία είναι Ανώτερης Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γιατί σύμφωνα με την προκήρυξη ζητείτο πτυχίο Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα μεγάλα ερωτήματα αφήνει και το γεγονός, πως Διευθυντές άλλων εταιρειών και οργανισμών εγκαταλείπουν τόσο εύκολα τη θέση τους και διεκδικούν μια θέση που δεν γνώριζαν καν τη μισθοδοσία της, αφού δε γνωστοποιήθηκε ποτέ και σύμφωνα με την εξαγγελία θα χρειαζόταν άμεση πρόσληψη. Μήπως οι διευθυντές θα άφηναν τα πόστα τους χωρίς προειδοποίηση ή μήπως αυτό αποσκοπούσε στο να γεμίσει απλά η λίστα και να μην υπάρξει ο πραγματικός ανταγωνισμός;

Διεκδικούμε διαφάνεια και αξιοκρατία. Με βάση τα κριτήρια που εξαγγέλθηκαν στην προκήρυξης της θέσης, πληρούμε όλα τα απαιτούμενα προσόντα και επιπλέον κατέχουμε και όλα τα επιπρόσθετα προσόντα που σύμφωνα με τη προκήρυξη θεωρούνται πλεονέκτημα και είναι κάτι που δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Τα ντοκουμέντα υπάρχουν για μας, το ίδιο ευχόμαστε και για άλλους. Παράλληλα όμως από πληροφορίες φαίνεται ότι ανάμεσα στους επίλεκτους πέντε, υπάρχουν άτομα που δεν πληρούν ούτε τα βασικά απαιτούμενα προσόντα, που έχουν προκηρυχτεί. Καλούμε άμεσα να δημοσιευτούν, η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων της προκήρυξης, η μοριοδότηση των ερωτήσεων της συνέντευξης και δημοσιοποίηση των βιογραφικών και των πτυχίων.

ΕυχαριστούμεΝατάσα Γεωργίου, Μαρία Κολιού…