Αρχική Τελευταία Νέα Αφίχθηκε και ο τελευταίος Κύπριος υπήκοος αεροπορικώς από Σουδάν

Αφίχθηκε και ο τελευταίος Κύπριος υπήκοος αεροπορικώς από Σουδάν

Αφίχθηκε και ο τελευταίος Κύπριος υπήκοος αεροπορικώς, από το Σουδάν αργά την Τετάρτη ενώ αναμένεται και η άφιξη τριών ακόμη ατόμων, ανέφερε την Πέμπτη στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, σημειώνοντας οτι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ροή της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών. Αναμένεται και η άφιξη επτά ατόμων τα οποία ταξιδεύουν προς την Αίγυπτο οδικώς, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, λίγο μετά τα μεσάνυχτα αφίχθηκε αεροπορικώς και ο τελευταίος Κύπριος υπήκοος από το Σουδάν, ενώ αναμένονται τρία ακόμη άτομα, και συγκεκριμένα ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Σουδάν και δύο μέλη της οικογένειάς του.

Υπάρχουν ακόμη επτά άτομα, Κυπριακής καταγωγής, τα οποία ταξιδεύουν προς την Αίγυπτο οδικώς και με τα οποία υπάρχει επικοινωνία.

Ο κ. Γκότσης είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ροή της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών από το Σουδάν επισημαίνοντας και τη συμβολή της Κύπρου στην προσπάθεια αυτή.

Ερωτηθείς για το πόσες πτήσεις αναμένονται την Πέμπτη, σημείωσε ότι η κατάσταση επί του εδάφους, στο Σουδάν, είναι ασταθής και αλλάζουν τα δεδομένα. Ο κ. Γκότσης σημείωσε ακόμη ότι, ο κόσμος πρέπει να φτάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρτούμ, για να μπορέσει να φύγει από τη χώρα αεροπορικώς.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι μόνο Βρετανοί πολίτες που αφικνούνται με τις πτήσεις αλλά και πολίτες άλλων χωρών, όπως Αμερικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί και άλλοι.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας της στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο για «τις εξαιρετικές προσπάθειές τους» να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών, από το Σουδάν.

Σε ανάρτηση στο twitter, η κ. Φίσερ αναφέρει «είμαστε βαθιά ευγνώμονες» στους εταίρους τους, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, «για τις εξαιρετικές προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, από το Σουδάν».

Σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η δράση, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Κύπρου και τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία, «για την υποστήριξη των πολιτών μας».

Πηγή
ΚΥΠΕ