Αρχική Τελευταία Νέα Σαφής προειδοποίηση του δημάρχου Λεμεσού “Να μην “θυματοποιηθούν” και πάλι αναπτυξιακά έργα...

Σαφής προειδοποίηση του δημάρχου Λεμεσού “Να μην “θυματοποιηθούν” και πάλι αναπτυξιακά έργα στις τοπικές κοινωνίες”

Η πανδημία αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τα οικονομικά του Δήμου Λεμεσού, κάτι που απασχολεί ήδη το οικονομικό επιτελείο του Δήμου, το οποίο άρχισε να μελετά όλες τις πτυχές και παραμέτρους της κατάστασης. Για το θέμα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος με έμφαση επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει τα αναπτυξιακά έργα στις τοπικές κοινωνίες να είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης για ακόμα μια φορά. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κρίση θα επηρεάσει αναπόφευκτα την ρευστότητα όλων των Δήμων, ενώ ανέφερε ότι επαναξιολογούνται τα προγραμματιζόμενα αναπτυξιακά έργα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτά που δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά είναι τα συγχρηματοδούμενα. Με έμφαση δε τόνισε ότι για το Δήμο Λεμεσού, προεξάρχουσας σημασίας θεωρούνται τα έργα αναβάθμισης και τόνωσης των συνοικιών της Λεμεσού αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα για τη μείζονα Λεμεσό που προγραμματίζονται από το ΣΑΛΑ.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Λεμεσού, ανέφερε ότι: Αναπόφευκτα η πανδημία θα επηρεάσει όλους τους Δήμους. Θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα και υπευθυνότητα. Ήδη το Οικονομικό Επιτελείο του Δήμου μας, μελετά όλες τις πτυχές και παραμέτρους της κατάστασης:

  • Τον ετήσιο προϋπολογισμό και τι περιθώρια υπάρχουν στις ελαστικές δαπάνες του Δήμου
  • Την πιθανή μείωση εισοδημάτων για το Δήμο, από διάφορες πηγές, τέλη, δικαιώματα, άδειες, ενοίκια κλπ
  • Τον επηρεασμό της ρευστότητας του Δήμου
  • Επαναξιολογούνται τα προγραμματιζόμενα αναπτυξιακά έργα. Τόσο τα συγχρηματοδοτούμενα (αν και δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά τα έργα αυτά), αλλά και τα πολεοδομικά έργα και τα έργα με δημοτική χρηματοδότηση.
  • Επίσης αξιολογούνται οι νέες ανάγκες που προκύπτουν μετά την πανδημία σε κοινωνικά προγράμματα του Δήμου.

Αναφορικά με τα αναπτυξιακά έργα του Δήμου Λεμεσού, ο κ. Νικολαΐδης,    τόνισε τα εξής:

  • Ασφαλώς είναι αναμενόμενο και επιβαλλόμενο τα αναπτυξιακά έργα, ιδιαίτερα τα μεγάλου προϋπολογισμού, μετά την κρίση να μπουν κάτω από επανεξέταση. Δεν θα πρέπει όμως τα αναπτυξιακά έργα στις τοπικές κοινωνίες να είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης ακόμα μια φορά. Πρέπει οπωσδήποτε να μην σταματήσουν έργα τα οποία έχουν κοινωνική σημασία και έχουν άμεσο όφελος για τους δημότες. Ιδιαίτερα έργα τα οποία οι τοπικές κοινωνίες περίμεναν χρόνια για να γίνουν, και έχουν μπει σε μια προοπτική υλοποίησης.
  • Αυτά τα έργα, που δεν είναι κατ’ ανάγκη υψηλού κόστους, θα πρέπει να υλοποιηθούν, γιατί πέρα από το κοινωνικό όφελος που έχουν, είναι ένας τρόπος να συμβάλουν στην τόνωση και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα είναι τόσο απαραίτητη στους μήνες που μας έρχονται.
  • Για το Δήμο Λεμεσού, προεξάρχουσας σημασίας θεωρούνται τα έργα αναβάθμισης και τόνωσης των συνοικιών της Λεμεσού αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα για τη μείζονα Λεμεσό που προγραμματίζονται από το ΣΑΛΑ.

 

Πηγή: Δήμος Λεμεσού