Από την ημέρα που ξεκίνησε ο καύσωνας υπάρχουν αρκετά περιστατικά με θερμική εξάντληση τα οποία επισκέπτονται τα δημόσια νοσηλευτήρια και λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα και απολύονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου.
Όπως είπε, αυτή την στιγμή νοσηλεύονται τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς, δύο άνδρες και μια γυναίκα με θερμοπληξία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου η κατάσταση τους θεωρείται από τους θεράποντες ιατρούς ως σοβαρή.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι συνέπειες στην υγεία των παιδιών μπορεί να προκύψουν από τη μη χρήση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας σε περιόδους καύσωνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε τα παιδιά να μην νοσήσουν.
«Οι συνέπειες από τη μη χρήση κλιματιστικών, είναι ότι μπορούν να αφυδατωθούν τα παιδιά, να νιώθουν δυσφορία, αδιαθεσία, πονοκέφαλο, πόνο στην κοιλιά, να παρουσιάσουν πυρετική κίνηση. Είναι σημεία θερμοπληξίας και είναι σημεία τα οποία παρατηρούνται όταν υπάρχουν συνθήκες καύσωνα, όπως έχουμε αυτή την περίοδο στην Κύπρο», είπε.
Σημείωσε ότι αρκετά παιδιά παραπονιούνται για αυτά τα συμπτώματα τώρα, αφού οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές για τέτοια εποχή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τέτοιου είδους προβλήματα. Είπε πως επηρεάζει τη συγκέντρωση των παιδιών όλη αυτή η συμπτωματολογία με συνέπεια τη μειωμένη απόδοση τους στο σχολείο και το γεγονός ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τα παιδιά για να παρακολουθήσουν φυσιολογικά ένα μάθημα.
Η θερμοπληξία, εξήγησε, προκαλείται όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και όταν το παιδί είναι για αρκετές ώρες στον ήλιο ή υπάρχουν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κι ένα άτομο έχει κάνει δραστηριότητες, αυτό μπορεί να επηρεάσει την σωματική του υγεία.
«Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση του σώματος, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Θεωρείται μια επείγουσα κλινική κατάσταση, η οποία παρατηρείται κυρίως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως τα μικρά παιδιά, τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και τα εξασθενημένα άτομα», πρόσθεσε.
Τα άτομα παρουσιάζουν συμπτωματολογία «θορυβώδη». «Οι υπερβολικές θερμοκρασίες επηρεάζουν τον θερμορυθμιστικό μηχανισμό που έχει έδρα στον εγκέφαλο ο άνθρωπος, που μερικές φορές τον αποκαλούμε και θερμοστάτη. Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του ανθρώπου μπορεί να επηρεαστεί από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κι είναι αυτό που λέμε ηλίαση, ενώ η θερμοπληξία είναι όταν το άτομο ζει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας χωρίς να έχει απαραίτητα παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο», επεσήμανε.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι οι κράμπες λόγω της απώλειας του άλατος, επίσης μπορεί να έχουν ζάλη, σύγχυση, πονοκέφαλο, τάση για εμετό, ναυτία. Μπορεί να παρουσιάζουν παραλήρημα, σπασμούς και απώλεια των αισθήσεων. Το δέρμα επηρεάζεται και γίνεται καυτό, κόκκινο, ξηρό και μπορεί να παρουσιάσει πυρετό που μπορεί να φθάσει στους 41 βαθμούς Κελσίου με ταχύπνοια ενώ κάνει και βραδυκαρδία.
«Όταν έχουμε βαριάς μορφής θερμοπληξία ο ασθενής παθαίνει μαζική καταστροφή των μυών του, έχει νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια και μπορεί να κάνει και πνευμονικό οίδημα. Είναι μια επείγουσα κατάσταση και σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να παρουσιάσει και εγκεφαλοπάθεια το άτομο, που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο ακόμη. Στη θερμοπληξία η θνητότητα είναι γύρω στο 25%», είπε.
Ερωτηθείς ανέφερε ότι μπορεί να προλάβουμε τη θερμοπληξία με την κατανάλωση άφθονων υγρών, να τρώμε πολλά φρούτα και σαλάτες, να περιορίζουμε τη ζάχαρη και τα οινοπνευματώδη ποτά κι επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και να φροντίζουμε την κάλυψη του σώματος με ανοικτόχρωμα άνετα ρούχα και την κάλυψη της κεφαλής με καπέλο.
Όταν υποψιαζόμαστε τη θερμοπληξία, σημείωσε, πρέπει να μεταφέρουμε τον πάσχοντα ασθενή σε κάποιο δροσερό μέρος, να αφαιρέσουμε τα ρούχα, τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα, αν είναι εφικτό δίνουμε άφθονα υγρά και καλό είναι να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ο Δρ Ηλία επεσήμανε ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα στη θερμοπληξία γιατί έχουν μεγάλη επιφάνεια σώματος σε σύγκριση με το βάρος του σώματος τους κι επομένως εύκολα αφυδατώνονται. «Γι αυτό τον λόγο οι γονείς καλούνται να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση των παιδιών στον ήλιο, να τους χορηγούν άφθονα υγρά, νερό, χυμό και φρούτα μαζί με χόρτα και λαχανικά κι αν παρουσιάσουν συμπτώματα θερμοπληξίας να αποταθούν στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ