Αρχική Τελευταία Νέα «SOS» από Δήμαρχο Λεμεσού: «Ενδέχεται να επαναληφθούν»

«SOS» από Δήμαρχο Λεμεσού: «Ενδέχεται να επαναληφθούν»

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θα πρέπει το συντομότερο να προωθηθούν λύσεις για το θέμα των επικινδύνων οικοδομών, δήλωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ζητώντας προώθηση επικαιροποιημένων νομοθεσιών.

 

Σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή τα δυο περιστατικά υποχώρησης στηθαίου και μπαλκονιού πολυκατοικιών, ο κ. Νικολαΐδης προειδοποίησε ότι τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Πέμπτη ενδέχεται να επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον.

Ανέφερε δε πως στην πλειοψηφία τους τα επικίνδυνα κτίρια κατασκευάστηκαν μετά το 1974, λόγω της μεγάλης ζήτησης, που υπήρξε για στέγαση των προσφύγων και για τα οποία δεν υπήρχε επίβλεψη, οι κανονισμοί ήταν ελλιπείς και τα υλικά κατασκευής αμφιβόλου ποιότητα.

«Αυτές οι οικοδομές κλείνουν σχεδόν μισό αιώνα ζωής. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση, που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες είναι κάτι που πρέπει να το περιμένουμε, γιατί κλείνει μια χρονική περίοδος και τα κτίρια αυτά έχουν γεράσει σε τέτοιο βαθμό, που πρέπει να αναμένουμε αυτές τις περιπτώσεις να εμφανίζονται στο άμεσο μέλλον».

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε, πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποια έκτακτα άμεσα μέτρα και υπέδειξε πως εκκρεμεί εδώ και χρόνια η αναθεώρηση του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου και του Περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμου, ώστε αφενός να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να προχωρούν σε επιδιορθώσεις και αφετέρου, να δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στις Τοπικές Αρχές να επέμβουν.

Τη τελευταία δεκαετία, ανέφερε, ο Δήμος ξόδεψε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για επιδιορθώσεις ιδιωτικών οικοδομών που είχαν κριθεί επικίνδυνες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των ιδιοκτητών, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις εκκρεμεί η καταβολή του κόστους από τους ιδιοκτήτες. οι οποίοι καλούνται στη συνέχεια να καλύψουν το κόστος.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως άμεσης προτεραιότητας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να κριθούν ως κατ’ επείγοντα τα δυο νομοσχέδια και να προωθηθούν για έγκριση από τη Βουλή

Πρέπει, συνέχισε, να δοθούν τα όπλα στην Πολιτεία, είτε είναι οι τοπικές Αρχές, είτε το κεντρικό κράτος, για να κινηθούν αποτελεσματικά οι διαδικασίες, να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες τις ευθύνες τους, είτε να παρέμβουν οι Τοπικές Αρχές και να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Το δεύτερο που θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον Νίκο Νικολαΐδη, «είναι να αποκτηθούν από τους Δήμους εκείνα τα εφόδια από πλευράς πόρων – προσωπικού και οικονομικών δυνατοτήτων – που να μπορούν σε περίπτωση που αρνούνται οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να παρέμβουν ούτως ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα και να διασφαλίζεται η ασφάλεια του κοινού».

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση των δυο περιστατικών της περασμένης Πέμπτης, αναφέρθηκε ο δημοτικός μηχανικός Αντώνης Χαραλάμπους, ο οποίος είπε πως, στην πρώτη περίπτωση, που αφορούσε την πτώση στηθαίου οροφής σε πολυκατοικία του 1979, έγινε άμεση άρση της επικινδυνότητας, σημειώνοντας ότι «εκπλαγήκαμε που είδαμε μια κακοτεχνία που άντεξε τόσα χρόνια».

Ιδιαίτερα δύσκολη, σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, κρίθηκε η διαχείριση του δεύτερου περιστατικού, στην παραλιακή Λεμεσού, με τις εργασίες άρσης της επικινδυνότητας να ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Η υποχώρηση του μπαλονιού, συνέχισε, αποδίδεται σε παράνομες εργασίες ανακαίνισης διαμερισμάτων, παρά το γεγονός ότι η πολυκατοικία είχε εκκενωθεί για εργασίες συντήρησης.

Όπως εξήγησε, καθώς ο ιδιώτης εργολάβος δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο απομάκρυνσης των μπαλκονιών, ο Δήμος ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τις εργασίες αποκοπής εννέα μπαλκονιών που κρίθηκαν επικίνδυνα, με τη χρήση μη κρουστικών εργαλείων και ειδικής πλατφόρμας.

Το εγχείρημα ήταν επίπονο και επικίνδυνο για όσους εργάστηκαν, συνέχισε, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως μπαλκόνι υποχώρησε μόλις εργάτης, που ήταν δεμένος με ιμάντες ασφαλείας, επιχείρησε να πατήσει σε αυτό.

Πέραν των 500 οικοδομών, ανέφερε ο δημοτικός μηχανικός, επιθεωρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, στάλθηκαν 350 προειδοποιητικές επιστολές, ενώ 100 οικοδομές κρίθηκαν επικίνδυνες, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ετοιμόρροπες, αλλά ότι έχουν επικίνδυνα σημεία». Ωστόσο, τόνισε, ακόμη και ένα κομμάτι από σοβά, που θα πέσει από ύψος, μπορεί να προκαλέσει το θάνατοι συνανθρώπων μας.

Επιπρόσθετα είπε πως 15% των ιδιοκτητών ανταποκρίνονται άμεσα για επιδιόρθωση των οικοδομών, ένα 25% ανταποκρίνονται μετά από διαδικασίες και υπενθυμίσεις, ενώ 60% δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του Δήμου, ωστόσο κάποιοι ιδιοκτήτες συναινούν τελικά όταν αντιλαμβάνονται ότι το κόστος επιδιόρθωσης ενδέχεται να είναι ίδιο με μια νομική διαδικασία εναντίον τους.