Αρχική Τελευταία Νέα Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή για δαπάνες εκατομμυρίων στο Ράλι Κύπρος

Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή για δαπάνες εκατομμυρίων στο Ράλι Κύπρος

Συνεχίστηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η συζήτηση που αφορά το Ράλι Κύπρος και τον έλεγχο των κρατικών χορηγιών που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη διεξαγωγή του

Για «αδυσώπητη πολεμική της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου κατά του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου», έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Αντώνης Μιχαηλίδης ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου Μανώλης Κουλουμάς ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να εξετάσει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα στην επιτροπή, δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης πως ακούστηκαν πολλές και σοβαρές καταγγελίες την περασμένη φορά από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών ότι δαπανήθηκαν 10,3 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανένα έλεγχο της διαχείρισης αυτών των χρημάτων.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου, η ιδιωτική εταιρεία η οποία διοργάνωνε τα προηγούμενα χρόνια τον συγκεκριμένο αγώνα, δεν διέψευσε αυτές τις δηλώσεις του Υπουργού, με αποτέλεσμα να ζητήσουμε να διεξαχθεί και νέα συνεδρία ώστε και να ακουστούν και πάλι όλες οι απόψεις, να θέσουμε τα ερωτήματά μας και τα συμπεράσματα τα οποία θα βγουν από την έρευνα την οποί έχει διατάξει τόσο ο Γενικός Ελεγκτής, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών.

«Η δική μας θέση για σκοπούς διαφάνειας είναι ξεκάθαρη: η οποιαδήποτε διοργάνωση στον χώρο του αυτοκινήτου θα πρέπει να διοργανώνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και όχι οποιονδήποτε άλλο ιδιωτικό οργανισμό, αφού είναι η μόνη νόμιμη αναγνωρισμένη ομοσπονδία από τον ΚΟΑ», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο διαπιστώθηκε διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ είπε πως τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος διαπίστωσε κυρίως ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος για τις συγκεκριμένες χορηγίες, και τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε στην προηγούμενη συνεδρία δεν διαψεύσθηκαν σήμερα.

Προσέθεσε πως αναμένονται τα συμπεράσματα των ερευνών του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ούτως ώστε σε επόμενες συνεδρίες να καταλογιστούν και οι απαραίτητες ευθύνες προς όσους προχώρησαν στη διασπάθιση των χρημάτων του Κύπριου φορολογούμενου, με το βασικό ερώτημα να παραμένει γιατί το κράτος διέθετε εκατομμύρια χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική τη διαμάχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου, προσθέτοντας πως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός για τον τόπο και η διοργάνωση του διεθνούς Ράλι Κύπρος επιφέρει πολλά καλά και σε σχέση με τον τουρισμό και σε σχέση με τη διαφήμιση της Κύπρου διεθνώς.

«Για αυτό καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού να φέρει κοντά τους δύο φορείς σε συνεννόηση ούτως ώστε να μπορεί να διεξάγεται το Ράλι Κύπρος από τη νόμιμη ομοσπονδία του ΚΟΑ σε συνεργασία και με άλλους φορείς για να έχουμε τα σωστά και καλά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας», τόνισε ο κ. Τρυφωνίδης, προσθέτοντας πως η χρηματοδότηση από το κράτος θα πρέπει να είναι προς τη νόμιμη Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου για να μπορούν και να ελέγχονται μέχρι το τελευταίο σεντ από τον Γενικό Ελεγκτή.

Παρών στη συνεδρία της επιτροπής ήταν και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου Αντώνης Μιχαηλίδης, ο οποίος ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας πως τα όσα προβάλλει στις εκθέσεις του ο Γενικός Ελεγκτής ότι το Ράλι Κύπρος στοίχισε €10 εκατ. είναι μεν σωστά, «αφορούν όμως σε ποσό 300.000 Λιρών που πρωτοενέκρινε ως χορηγία για το Ραλι Κύπρος το Υπουργικό Συμβούλιο το 2003, επαναλαμβανόμενες χωρίς προσαύξηση για 18 χρόνια διεξαγωγής του αγώνα».

Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε επίσης λόγο για «αδυσώπητη πολεμική της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου κατά του ΚΣΑ», στην οποία, όπως ανέφερε, «βρήκε ανέλπιστο σύμμαχο και μέλη της πολιτικής ηγεσίας και ειδικά τον Υπουργό Οικονομικών, καθώς και έναν Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού άβουλο και απαθή, που ενώ γνωρίζει τη διεθνή ρύθμιση του αυτοκινηταθλήματος και τις αρμοδιότητες και τα όρια του κάθε εμπλεκόμενου στο αυτοκινητάθλημα όπως αυτά σαφώς καθορίζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIA), τίποτα δεν πράττει προς την κατεύθυνση τελεσίδικης, δίκαιης και αποτελεσματικής ρύθμισης του ζητήματος».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου Μανώλης Κουλουμάς, δήλωσε πως στη σημερινή συνεδρία ο Διευθυντής της εταιρείας του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου, Αντώνης Μιχαηλίδης, αντί να αναφερθεί στα συγκεκριμένα θέματα μίλησε για την πορεία από το 1934 και οτιδήποτε άλλο εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε, να παραπλανήσει το θέμα που συζητείτο στη Βουλή.

«Εδώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, πρόκειται περί μίας νομιμότητας που πρέπει η πολιτεία και το κράτος να εφαρμόσει επιτέλους και να εξετάσει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος», τόνισε ο κ. Κουλουμάς, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον Γενικό Ελεγκτή και το Υπουργείο Οικονομικών και θα ζητηθεί η άμεση εξέτασή τους αναφορικά με την οικονομική διαχείριση των χορηγιών του Ράλι Κύπρος διαχρονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ