Αρχική Τελευταία Νέα Στα ύψη τα επίπεδα σκόνης – Τι να προσέξετε

Στα ύψη τα επίπεδα σκόνης – Τι να προσέξετε

Ψηλές είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, σήμερα Τρίτη, ιδιαίτερα σε Λευκωσία και Πάφο, με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να καλεί το κοινό όπως αποφεύγει να κυκλοφορεί σε ανοικτούς χώρους και τους εργοδότες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τους εργοδοτούμενούς τους.

Σε ανακοίνωση του Τμήματος, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς, προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες, προστίθεται, «πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας».

Οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 8:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Λευκωσία: 134 μg/m3
Λεμεσός: 81 μg/m3
Λάρνακα: 81.4 μg/m3
Πάφος: 137.6 μg/m3
Παραλίμνι: 66.2 μg/m3
Ζύγι: 43.9 μg/m3
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 47.5 μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή “Air Quality Cyprus”, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προηγούμενο άρθροΥποχρεωτική ή όχι η τρίτη δόση για εξασφάλιση του safepass; (ΒΙΝΤΕΟ)
Επόμενο άρθροΑρχίζει από αύριο η διαδικασία χορήγησης της ενισχυτικής δόσης για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω