Αρχική Τελευταία Νέα Σταγόνες λάσπης πλησιάζουν το νησί από τα δυτικά

Σταγόνες λάσπης πλησιάζουν το νησί από τα δυτικά

Διαδοχικές εισβολές σκόνης αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή μας τη βδομάδα που διανύουμε. Βαρομετρικά χαμηλά στη δυτική και κεντρική Μεσόγειο επεκτείνονται μέχρι τη βόρειο Αφρική και ευνοούν τη μεταφορά σκόνης και θερμές για την εποχή αέριες μάζες.

Η πρώτη εισβολή σκόνης άρχισε από χθες και τα ποσοστά κυμαίνονταν κυρίως σε μέτρια. Αργά χθες βράδυ και κυρίως σήμερα τα ποσοστά σκόνης αυξήθηκαν και έφτασαν έως πολύ ψηλά σε όλες τις περιοχές για αρκετές ώρες. Οι πιο ψηλές τιμές σκόνης καταγράφηκαν στη Λευκωσία, φτάνοντας τα 479.5 μg/m³ στις 12 το μεσημέρι. Να θυμίσουμε ότι οι επιτρεπτές ωριαίες τιμές σκόνης είναι από 0-50 μg/m³.

Η πιο πάνω απογευματινή δορυφορική εικόνα της NASA δείχνει εκτεταμένη και πυκνή σκόνη στο ανατολικό μισό της Μεσογείου.

Στις 9 το βράδυ οι ωριαίες τιμές της σκόνης κυμαίνονταν από μέτρια έως πολύ ψηλά ποσοστά. Τις επόμενες ώρες τα ποσοστά σκόνης αναμένεται να αυξηθούν. Από αύριο απόγευμα προς βράδυ αναμένεται μείωση της σκόνης αλλά θα παραμένει πάνω από το επιτρεπτό όριο. 

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού:

Απόψε ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος από μέσες και υψηλές νεφώσεις σταδιακά από τα δυτικά. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται πυκνή σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από υψηλά έως πολύ υψηλά. Κυρίως μετά τα μεσάνυχτα αναμένονται σταγόνες λάσπης. Τοπικά δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ξηρές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι-νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 14 έως 16 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος από ψηλές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται πυκνή σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από υψηλά έως πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε μέτριους έως ισχυρούς 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα δυτικά και νότια παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 3-5 βαθμούς Kελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 21 έως 23 στα παράλια και 10 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος από ψηλές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στη Χιονίστρα. 

Πηγή: KitasWeather