Αρχική Τελευταία Νέα Στις υπεραγορές ο Υπ. Γεωργίας – «Οι καταναλωτές δεν έχουν να φοβηθούν...

Στις υπεραγορές ο Υπ. Γεωργίας – «Οι καταναλωτές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα»

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής διαβεβαίωσε τους Κύπριους καταναλωτές ότι υπάρχει επάρκεια καλής ποιότητας αμνοεριφίων και σε πολύ χαμηλές τιμές, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα».

Παράλληλα, σε δηλώσεις στο πλαίσιο επισκέψεών του σε υπεραγορές ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο κ. Καδής τόνισε πως η Κυβέρνηση στήριξε με €5 εκατομμύρια τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι δεν μετακύλησαν τις υψηλές τεράστιες στις ζωοτροφές στην υπόλοιπη αγροδιατροφική αλυσίδα.

«Η προσφορά είναι επαρκής έχουμε τα κυπριακά αμνοερίφια τα οποία είναι σε πολύ χαμηλές τιμές και αυτό ήταν και το γεγονός, αν θέλετε, που οδήγησε την κυβέρνηση στο να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους. Ενώ είχαμε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αμνοεριφίων, με αυξήσεις στις ζωοτροφές της τάξης του 70%, αυτό το κόστος δεν βλέπουμε να μετακυλύεται σε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καδής.

«Αυτό τι σημαίνει;», συνέχισε, «σημαίνει ότι ο αιγοποπροβατοτρόφος επωμίζεται όλο αυτό το βάρος των αυξήσεων στις ζωοτροφές. Για αυτό και η Κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους μας με ένα ποσό της τάξης των €5 εκατομμυρίων, ούτως ώστε να δώσει χρόνο στην αγορά να λειτουργήσει και κατανεμηθεί ισομερώς, θα έλεγα, το κόστος σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα. Αλλά σίγουρα θέμα επάρκειας δεν υπάρχει».

Ο κ. Καδής επεσήμανε ταυτόχρονα πως φέτος υπάρχει μικρή σχετικά αύξηση της κατανάλωσης των κυπριακών αμνοεριφίων ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής τιμής, αν συγκριθεί με το ελληνικό αμνοερίφιο, το οποίο πωλείται σε υψηλότερες τιμές γι’ αυτό ήταν και περιορισμένη η εισαγωγή φέτος ελληνικών αμνοεριφίων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας απέδωσε την μειωμένη εισαγωγή ελληνικών αμνοεριφίων στο ακριβότερο κόστος λόγω και των υψηλών μεταφορικών.

«Επομένως όλα αυτά συντείνουν στο να έχουμε πολύ ψηλότερες τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα, χωρίς σε καμία περίπτωση τα δικά μας τα κυπριακά προϊόντα να υστερούν σε οτιδήποτε. Τα κυπριακά προϊόντα είναι άριστα σε επίπεδο ποιότητας και αυτό καταδεικνύουν και οι έλεγχοι που πραγματοποιούμε σε όλη την Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι οι εντατικοί έλεγχοι έχουν αρχίσει από τις 16 του μήνα και από τους χώρους παραγωγής μέχρι και τους χώρους διάθεσης των κρεάτων και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Και για τις φρουταρίες, ο κ. Καδής είπε ότι παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα και ότι δεν έχουν παρουσιαστεί και δεν έχουν καταγραφεί οποιαδήποτε προβλήματα, είτε σε θέματα επάρκειας είτε σε θέματα ποιότητας.

«Επομένως, αυτό που θα έλεγα και θα συμβούλευα τους Κύπριους καταναλωτές είναι προσοχή στις αγορές τους, να αγοράζουν από εγκεκριμένα σημεία πώλησης, είτε κρεατοσκευασμάτων είτε φθαρτών, και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, μπορούν να επιλέξουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και να έχουν στο πασχαλινό τραπέζι», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ