Στη μάχη για καταπολέμηση του επικινδύνου για την ανθρώπινη υγεία κουνουπιού του κίτρινου πυρετού «Aedes aegypti», το οποίο εντοπίστηκε πέρσι στην Κύπρο, συμμετέχει το ΤΕΠΑΚ, μέσα από πιλοτικό πρόγραμμα της τεχνικής SIT που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και που προβλέπει την εξαπόλυση εκατοντάδων χιλιάδων στείρων αρσενικών κουνουπιών στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η Ερευνητική Ομάδα Οικοτοξικολογίας συμμετέχει στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Περιβάλλοντος, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Τμήματος Τελωνείων.
Κατά τη διάρκεια αποστολής του ΔΟΑΕ στην Κύπρο, στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος συνεργασίας, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν την παρουσία του επικίνδυνου κουνουπιού Aedes aegypti, ενώ μετά την παραλαβή του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του ΔΟΑΕ, η Κύπρος ενημέρωσε ότι είχε επίσης εντοπιστεί το είδος Aedes albopictus.
Σημειώνεται πως το Aedes aegypti μπορεί να μεταδώσει επικίνδυνες ασθένειες, όπως τον κίτρινο πυρετό, τον δάγκειο πυρετό, τον ιό chikungunya, και τον ιό Ζίκα, και πως «η παρουσία αυτών των δύο ειδών στην Κύπρο αποτελεί άμεση απειλή για την υγεία των πολιτών, το σύστημα υγείας, αλλά και την οικονομία γενικότερα σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιας από τις παραπάνω νόσους».
Ο Γενικός Διευθυντής της IAEA, Rafael Mariano Grossi δήλωσε πως «η παρουσία των δύο εισβλητικών ειδών κουνουπιών θέτει σημαντικές προκλήσεις για την Κύπρο, και αν δεν εξαλειφθεί το Aedes aegypti, τότε αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη».
Υπέδειξε δε ότι «το πιλοτικό Σχέδιο της Τεχνικής Εξαπόλυσης Στείρων Εντόμων (Sterile Insect Technique – SIT) προσφέρει μία λύση, η επιτυχία του οποίου θα έχει ευρεία οφέλη για την Κύπρο και για όλο τον κόσμο».
Η συγκεκριμένη τεχνική, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1950, έχει επιλεγεί ως η πιο κατάλληλη μέθοδος για να υποστηρίξει την εξάλειψη των επιβλαβών κουνουπιών στην Κύπρο και σύμφωνα με την μεθοδολογία, κάθε εβδομάδα, μέχρι το τέλος του έτους, θα εξαπολύονται παρτίδες των 100,000 αρσενικών κουνουπιών, τα οποία στειρώνονται με τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Έτσι, με την σύζευξή τους με τα θηλυκά κουνούπια, προκύπτουν στείρα αυγά και σημαντική μείωση του πληθυσμού των εντόμων ή ακόμα και εξάλειψή του.
Οι πρώτες παρτίδες των 100.000 στείρων αρσενικών κουνουπιών απεστάλησαν από το Εργαστήριο Ελέγχου Εντόμων του FAO/ΔΟΑΕ και εξαπολύθηκαν στις 14 Ιουλίου, ενώ κάθε παρτίδα εντόμων απελευθερώνεται κάθε εβδομάδα σε μια περιοχή δοκιμής, περίπου μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου στο Κίτι.
Παράλληλα, προσθέτει η ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει συμπληρωματικό έλεγχο των κουνουπιών, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των ενδιαιτημάτων των προνυμφών, της επεξεργασίας του δημόσιου συστήματος αποχέτευσης και του στοχευμένου ψεκασμού με εντομοκτόνα, σε εξουσιοδοτημένες περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτών των συμπληρωματικών προσπαθειών εντάσσεται και ενημέρωση του κοινού για τις ενέργειες που γίνονται για εξάλειψη του κουνουπιού και για τα μέτρα που μπορούν οι πολίτες να λάβουν για μείωση των πιθανών χώρων εκκόλαψης.
Πηγή: ΚΥΠΕ