Αρχική Τελευταία Νέα Σύνδεσμοι Αστυνομίας: Να κλείσουν εδώ και τώρα όλα τα ΣΥΦΙ – Stop...

Σύνδεσμοι Αστυνομίας: Να κλείσουν εδώ και τώρα όλα τα ΣΥΦΙ – Stop στη μετακίνηση οπαδών

H θέση της Αστυνομίας σχετικά με τα μέτρα κατά της βίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Offsite.

Αναλυτικά: 

“Σφοδρά παράπονα για το διάταγμα που ανοίγει τα ΣΥΦΙ στη Λεμεσό – Προχωρεί η τροποποίηση 9 μέτρων κατά της βίας

Τα επεισόδια που στιγματίζουν το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν 2022- 2023 ανησυχούν έντονα τους αστυνομικούς που έρχονται αντιμέτωποι με τις ορδές των χούλιγκανς. Τα επεισόδια στον αγώνα Απόλλων – ΑΠΟΕΛ και στον Τελικό Κυπέλλου ΑΕΛ -Ομόνοια εξόργισαν τους  αστυνομικούς οι οποίοι ζητούν άμεσα να κλείσουν οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων και από τη νέα σεζόν να σταματήσει η μετακίνηση οπαδών.

Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου θεωρεί ότι το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας πετυχαίνει μετά τα νέα μέτρα που λήφθησαν, αλλα οι «αστυνομικοί πάνε στα επεισόδια σαν πρόβατα επί σφαγή».

Τους έκλεισε η Αστυνομία, τούς άνοιξε ο Δήμος

Οι Συνδέσμοι Αστυνομίας εκφράζουν σφοδρά παράπονα για το γεγονός ότι με πρωτοβουλία της Αστυνομίας εξασφαλίστηκε διάταγμα και έκλεισαν οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων της ΑΕΛ και του Απόλλωνα, αλλά σχεδόν αμέσως ο Δήμος Λεμεσού τούς έδωσε άδεια λειτουργίας για περίοδο δυο μηνών.

Βοήθεια εκ των έσω

Πηγές του ΣΑΚ ανέφεραν στην Offsite News ότι στελέχη της ασφαλείας των ομάδων βοηθούν τους χούλιγκανς να μεταφέρουν εκρηκτικές ύλες στα γήπεδα κάτι που δυσχεραίνει το έργο των αστυνομικών. Παράλληλα, οι ταραξίες βρίσκουν και ευφάνταστους τρόπους να περάσουν επικίνδυνα  αντικείμενα με συνέπεια να μην γίνονται αντιληπτοί ούτε από τους ανιχνευτικούς σκύλους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας «ΙΣΟΤΗΤΑ» Νίκος Λοίζίδης  ανέφερε ότι οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων πρέπει να κλείσουν αφού δεν έχουν νομική υπόσταση αφού για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να έχουν μητρώα μελών.  Την ίδια ώρα χαρακτηρίζουν τους Συνδέσμους ως εκκολαπτήρια χούλιγκανς. Παράλληλα, ο κ. Λοίζίδης τόνισε την ανάγκη ελεγχόμενης μετακίνησης φιλάθλων και τα εισιτήρια να παραχωρούνται μόνο σε φιλάθλους κατόχων εισιτηρίων διαρκείας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη ο Σύνδεσμος αναφέρει: «Στο ίδιο έργο θεατές. οι Αστυνομικοί έγιναν, για πολλοστή φορά, τα θύματα και ο στόχος κάθε ανεγκέφαλου.

Ακόμα μια νύχτα με απόπειρες φόνου, εναντίον συναδέλφων μας με πιστόλια, φωτοβολίδες και μολότοφ. Πλέον η δουλειά μας έγινε κορώνα γράμματα για τη ζωή μας.

Δεν θα εμβαθύνουμε σε λεπτομέρειες, καθώς η αιτία και οι λύσεις είναι γνωστές σε όλους.

Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εκκολαπτήρια και οι πηγές φανατισμού των εγκληματικών στοιχείων, παραβατικότητας και χουλιγκανισμού, όχι με απλές ευχές αλλά με συγκεκριμένες πράξεις.

Οι αστυνομικοί αξίζουν σεβασμό ως άνθρωποι και εργαζόμενοι, όχι μόνο λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που προκύπτουν από την επικινδυνότητα του επαγγέλματος τους, αλλά και γιατί αποτελούν τα θύματα της αδυναμίας, της αδράνειας και της απροθυμίας της πολιτείας να σταματήσει αυτή την κοινωνική πληγή που ονομάζεται οργανωμένος χουλιγκανισμός».

Εκ μέρους του Αρχηγείου Αστυνομίας ο εκπρόσωπος Τύπου Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας λειτουργεί όπως φαίνεται στους τελευταιους αγώνες. Όπως είπε υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο πο επικίνδυνα αντικείμενα περνούν εντός των γηπέδων. Ο κ. Ανδρέου έψεξε το γεγονός ότι Συνδέσμοι Φιλάθλων άνοιξαν με άδεια των δημοτικών Αρχών.

 

Η θέση της ΚΟΠ

Η Offsite News επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΚΟΠ Κωνσταντίνο Σιαμπουλλή ο οποίος ανέφερε μετά τη λήψη μέτρων τον περασμένο Μάρτιο δεν απασχόλησε την Ομοσπονδία το θέμα, Αυτή τη στιγμή η ΚΟΠ δεν έχει κάτι ενώπιόν της.

Όπως πληροφορούμαστε, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης, ΚΟΠ, Αστυνομίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για αντιμετώπιση της βίας. Παράλληλα, θα προωθηθούν τα ακόλουθα 9 μέτρα: που πρέπει να τύχουν νομοθετικής ρύθμισης και αποφασίστηκαν τον Μάρτιο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

  1. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη.
  2. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, για σκοπούς πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και σε γειτνιάζουσες αυτών περιοχές, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών. 3. Εντατικοποίηση σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία.
  3. Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία.
  4. Συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας. 6. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου.
  5. Εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές. Τροποποίηση νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.
  6. Στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποίησης Στης σχετικής νομοθεσίας, ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων.
  7. Επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία”.