Αρχική Τελευταία Νέα Σύσκεψη στο Προεδρικό – Διίστανται οι απόψεις για τα σχολεία

Σύσκεψη στο Προεδρικό – Διίστανται οι απόψεις για τα σχολεία

Διίστανται οι απόψεις για τα σχολεία

Η εκτόξευση των κρουσμάτων και η ανοδική πορεία των νοσηλειών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες φέρνει νέα μέτρα για την πανδημία, με την Κυβέρνηση, ωστόσο, να απορρίπτει το σενάριο ενός νέου οριζόντιου lockdown.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντάται απόψε εκτάκτως στις 18:30, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους επιδημιολόγους και τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενώ στο τραπέζι θα τεθούν επιπλέον μέτρα, με στόχο την αναχαίτιση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, ανάμεσα στα οποία και το θέμα της επαναλειτουργίας ή όχι των σχολείων, στις 10 Ιανουαρίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ οι απόψεις των ειδικών σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία διίστανται, αφού κάποιοι εισηγούνται όπως παραμείνουν κλειστά για άλλη μία εβδομάδα και ακολούθως να επαναξιολογηθεί η κατάσταση, ενώ άλλοι -που είναι και η πλειοψηφία- τάσσονται υπέρ της επιστροφής των μαθητών την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, η τελική απόφαση θα κλειδώσει απόψε και θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων τάσσεται και το Υπουργείο Παιδείας. 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, στο τραπέζι της αποψινής σύσκεψης θα τεθούν και επιπλέον μέτρα, με στόχο την αναχαίτιση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, όπως η μείωση του αριθμού ατόμων σε οικίες, τα οποία από 20 θα μειωθούν πλέον σε 10, καθώς επίσης και η μείωση των παρευρισκόμενων σε εκκλησίες, χώρους εστίασης, γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Επίσης, στο τραπέζι προς συζήτηση θα τεθεί και το θέμα των εκδηλώσεων των Θεοφανίων, οι οποίες ανησυχούν αρκετά τους ειδικούς, αφού αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να προταθεί από τους ειδικούς η λήψη μέτρων σε αυτές τις εκδηλώσεις, ωστόσο, η απόφαση εναπόκειται στην Κυβέρνηση.

Εξάλλου, μερίδα επιστημόνων φαίνεται να προκρίνει τη μείωση της περιόδου καραντίνας των κρουσμάτων από δέκα μέρες σε πέντε, ωστόσο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας δεν βλέπει επί του παρόντος θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε σχέση με τα κέντρα αναψυχής και τους χώρους εστίασης, οι εισηγήσεις ποικίλουν.

Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί προτείνουν κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων για περίοδο δύο με τέσσερις εβδομάδες, λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τα μεσάνυχτα και μείωση των ατόμων που συναθροίζονται στους εν λόγω χώρους. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να είναι αρκετά απομακρυσμένο.

Πηγή: ΚΥΠΕ