Αρχική Τελευταία Νέα Σύσκεψη του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων στο Δήμο Λεμεσού για το...

Σύσκεψη του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων στο Δήμο Λεμεσού για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αγίας Φύλας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου με φορείς και οργανωμένα σύνολα της πόλης με θέμα το κυκλοφοριακό πρόβλημα  της Αγίας Φύλας. Στη σύσκεψη παρακάθησαν με τον Υπουργό και τους τεχνοκράτες του Υπουργείου,  ο Δήμαρχος Λεμεσού, Βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι του Συνοικιακού Συμβουλίου και άλλων οργανωμένων συνόλων της Αγίας Φύλας.

Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το οξύ πρόβλημα στον κυκλοφοριακό κόμβο της Αγίας Φύλας και στην οδό 1ης Απριλίου που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες που ταξιδεύουν από και προς την Αγία Φύλα.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης ανέλυσε το πρόβλημα και κατέθεσε σειρά από προτάσεις, μεταξύ των οποίων και οι εξής:

  1. Δημιουργία υπέργειας διάβασης που θα ενώνει τις οδούς Κωστή Παλαμά (νότια του αυτοκινητόδρομου) και Έλλης Λαμπέτη (βόρεια του αυτοκινητόδρομου), κατασκευή που σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των Δημοσίων Έργων είναι εφικτή. Σημειώνεται ότι θα πρέπει μαζί με την υπέργεια διάβαση να προωθηθεί και η δημιουργία παράλληλων εισόδων/εξόδων ένθεν και ένθεν αυτής, όπως και άλλων μέτρων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διοχέτευσης κίνησης σε δευτερεύοντες δρόμους τόσο βόρεια όσο και νότια του αυτοκινητόδρομου.
  2. Ολοκλήρωση της οδού Ευαγόρα Λανίτη – δυτικά, που αναμένεται να αρχίσει το 2021, για να συνδεθεί η 1ης Απριλίου με τη Λεωφόρο Γιάννου Κρανιδιώτη και με τον κυκλοφοριακό κόμβο Κάτω Πολεμιδιών.
  3. Προώθηση του σχεδιασμού και της κατασκευής της οδού Ευαγόρα Λανίτη – ανατολικά, ώστε να συνδεθεί η 1ης Απριλίου με την οδό Γεωργίου Καλογερόπουλου και με τον κυκλοφοριιακό κόμβο Μέσα γειτονιάς. Με την ολοκλήρωση της οδού Ευαγόρα Λανίτη και προς τις δυο κατευθύνσεις θα δημιουργηθεί ο Βόρειος Παρακαμπτήριος Λεμεσού, ο οποίος θα αποσυμφορήσει ουσιαστικά τον υφιστάμενο παρακαμπτήριο υπεραστικό δρόμο.
  4. Προώθηση του σχεδιασμού και της κατασκευής της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, ώστε να παρακάμπτεται το κέντρο της Αγίας Φύλας. Με τον παρακαμπτήριο αυτό θα εξυπηρετείται και όλη η κίνηση προς τις κοινότητες της Πιτσιλιάς.
  5. Αναβάθμιση του συστήματος Δημόσιων Συγκοινωνιών με τη δημιουργία πυκνών διαδρομών από την Αγία Φύλα προς τη Λεμεσό, καθώς επίσης και συστημάτων park and ride βόρεια του παρακαμπτήριου.

Ο Υπουργός παίρνοντας το λόγο ανέφερε τα εξής: «Η συνάντηση αυτή διευθετήθηκε άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να καταλήξουμε σε λύσεις. Είναι σημαντικό να προωθηθούν και κάποια άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα. Θα καθοριστεί μια επιτροπή παρακολούθησης στην οποία θα συμμετέχει ο ίδιος, ο Δήμαρχος και άλλοι αρμόδιοι λειτουργοί με στόχο να συζητούνται και να παρακολουθούνται τα θέματα αυτά κάθε 2-3 μήνες. Δεν πρέπει να ξεχνούμε προτάσεις όπως το park and ride, και το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας αφού το 92% των κατοίκων της Λεμεσού χρησιμοποιούν το προσωπικό τους αυτοκίνητο» Καταλήγοντας ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, δήλωσε πως σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, θα προωθήσει με την πρέπουσα σπουδή σειρά μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αγίας Φύλας.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών που άμεσα ανταποκρίθηκε και ήρθε στη Λεμεσό για να συζητήσει το θέμα αυτό.