Αρχική Τελευταία Νέα Κινητήρια δύναμη η συμμετοχή των πολιτών. Tου Γιάννη Αρμεύτη

Κινητήρια δύναμη η συμμετοχή των πολιτών. Tου Γιάννη Αρμεύτη

Στόχος μια δυναμική πρόταση που θα αντλεί από τη

μοναδική ενέργεια των ανθρώπων της πόλης μας

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, θεμελιώδη θεσμό για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, αλλά και βασικό πυλώνα του κράτους μέσω του οποίου προάγεται η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής για θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Αυτό, ασφαλώς, επιτυγχάνεται μόνο όταν η διαδικασία αυτή θεμελιώνεται από κάτω προς τα πάνω. Όταν, δηλαδή, οι Τοπικές Αρχές ακούνε τους πολίτες, αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους.

Συμμεριζόμενοι αυτή την αντίληψη, εδώ και κάποιους μήνες μαζί με αρκετούς συμπολίτες  μας δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό». Μια ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Λεμεσιανών, ένα φόρουμ διαλόγου, μια δεξαμενή σκέψης, όπου κατατίθενται προτάσεις και ανταλλάζονται απόψεις και ιδέες για το μέλλον της πόλης.

Διαμορφώσαμε ένα προκαταρκτικό Σχέδιο για τη Λεμεσό του μέλλοντος, το οποίο στην παρούσα φάση συζητάμε με την κοινωνία της πόλης. Με οργανωμένα σύνολα, φορείς και πολίτες. Στόχος της διαδικασίας αυτής δεν είναι να κουνήσουμε το δάκτυλο, αλλά να ακούσουμε. Να συνθέσουμε απόψεις. Να καταγράψουμε προβλήματα αλλά και εισηγήσεις για το πως αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Και προπαντός, να ακούσουμε πώς οι ίδιοι οι δημότες πιστεύουν ότι η Λεμεσός μπορεί να πάει μπροστά. Αυτός ο εν εξελίξει κοινωνικός διάλογος δεν περιορίζεται μόνο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά έχει λάβει και οργανωμένη δομή με τη χρήση νέων εργαλείων όπως τα social media, τα video calls, τα chats και ασφαλώς την ίδια την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας (μέσω του εργαλείου «discord»).

Η διεξαγωγή αυτού του διαλόγου, με μόνη κοινή συνισταμένη το ενδιαφέρον όσων συμμετέχουν για το καλό της Λεμεσού, βρίσκεται στην πυρήνα της προσπάθειάς μας. Η ολοκλήρωσή του θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας κωδικοποίησης των θέσεων και των προτάσεων από μέλη της ομάδας μας, ειδικούς σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα που θα είναι πρακτικό και εφαρμόσιμο. Μακριά από λαϊκισμούς και εύκολες λύσεις. Για μια δυναμική πρόταση που θα αντλεί από τη μοναδική ενέργεια των ανθρώπων της πόλης μας: Τεχνοκράτες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και ενεργούς πολίτες.

Άλλωστε αυτό που έμαθα μέσα από την επαγγελματική μου πορεία, είναι ότι οποιοσδήποτε θέλει να ηγηθεί μιας προσπάθειας και θέλει να πετύχει αποτελέσματα, εκτός από δυναμισμό και αποφασιστικότητα, θα πρέπει να λειτουργεί με ομαδικότητα και συλλογικότητα. Να έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά του. Ειδικά ο Δήμαρχος, πρέπει να είναι έξω από το γραφείο του, κοντά στους πολίτες. Πρέπει να είναι ορατός και να ζει την πόλη. Στα γραφεία γίνονται οι σχεδιασμοί. Οι λύσεις δίνονται έξω, στις γειτονιές, δίπλα στους δημότες.

Το όραμά μας απλό, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο: Να επαναφέρουμε τη Λεμεσό στις ράγες της ποιοτικής ανάπτυξης και της προόδου. Να δραστηριοποιήσουμε το λεμεσιανό πνεύμα, το γεμάτο ενέργεια και δυναμισμό. Να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

*Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού

Προηγούμενο άρθροΤΩΡΑ: Στις φλόγες διαμέρισμα στη Λεμεσό. Εκκενώθηκε η πολυκατοικία (pics-video)
Επόμενο άρθροΚαι όμως έβρεξε στο Τρόοδος! (VIDEO))