Αρχική Τελευταία Νέα Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό

Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μετά από σύσκεψη και εκτίμηση των μέχρι στιγμής δεδομένων και οδηγιών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για το νέο στέλεχος κορονοϊού στην Κίνα πληροφορούν το κοινό ότι ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στην Κύπρο είναι απομακρυσμένος.

Σημειώνεται ότι ο ιός εκδηλώθηκε στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας, με τις υγειονομικές Αρχές της Κίνας να ανακοινώνουν στις 9 Ιανουαρίου 2020 ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονοϊού.

Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2020, αναφέρθηκαν 448 εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα και εννέα θάνατοι που κυρίως έχουν συσχετιστεί με την πολη Wuhan. Επιπλέον, έχει εντοπιστεί μικρός αριθμός κρουσμάτων σε ταξιδιώτες που προέρχονταν από τη συγκεκριμένη πόλη σε Ταιλάνδη (2), Ιαπωνία (1), Δημοκρατία της Κορέας (1), Ταιβάν (1) και ΗΠΑ (1).

Η συμπτωματολογία αφορά οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, με πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει επιβεβαιωθεί. Η υποψία λοίμωξης από τον πιο πάνω νέο κορονοϊό προϋποθέτει ταξίδι στην πόλη Wuhan ή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα από την ημέρα επιστροφής μέχρι και 14 μέρες μετά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου των χωρών που δεν έχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, όπως η Κύπρος.

Σε περίπτωση αναγκαίου ταξιδιού προς την Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συστήνεται στο κοινό:

  • Η ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή και η τήρηση των υγειονομικών οδηγιών των τοπικών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.
  • Η αποφυγή επαφής με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά) και εκκρίσεις τους.
  • Η αποφυγή αγορών ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
  • Η αποφυγή επαφής με ασθενείς ειδικά αν έχουν πυρετό βήχα ή δύσπνοια.
  • Η συχνή πλύση των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχουν να  χρησιμοποιούνται αλκοολούχα αντισηπτικά.
  • Η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας επί συμπτωμάτων, καθώς και αποφυγή ταξιδιού.
  • Η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου συστήνεται η άμεση απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών.

Σε περίπτωση επιστροφής από ταξίδι στην Κίνα και συγκεκριμένα από την πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei, προτείνονται στο κοινό τα ακόλουθα:

  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από την ημέρα επιστροφής μέχρι και 14 μέρες μετά συστήνεται παραμονή στο σπίτι και αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.
  • Αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου συστήνεται η άμεση απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών.

Για οποιεσδήποτε εξελίξεις ή/και οδηγίες που αναμένεται ότι θα δοθούν από τον ΠΟΥ ή το ECDC, το Υπουργείο Υγείας θα επανέλθει με νεότερες ανακοινώσεις.