Αρχική ΤΕΠΑΚ TEΠΑΚ: Στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στα απεργιακά μέτρα της Συντεχνίας Διδακτορικών...

TEΠΑΚ: Στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στα απεργιακά μέτρα της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ)

Η Συντεχνία Διδακτόρων Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) εξήγγειλε προειδοποιητική 48ωρη απεργία στις 22 Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων μεταξύ της Διοίκησης του Πανεπιστημίου και της ΔΕΔΕ τον περασμένο Ιούνιο. Στηρίζουμε την ιστορική αυτή απόφαση στο μεγαλύτερο και παλαιότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου με την επιθυμία να συνδράμουμε ώστε να γίνει ευρέως γνωστή στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΠΑΚ και στην κυπριακή κοινωνία. 

Τα αιτήματα των συναδέλφων δεν αφορούν μόνο τους ίδιους. Αφορούν στην ουσία το σύνολο του νέου ακαδημαϊκού προσωπικού των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κύπρου με μη μόνιμες σχέσεις εργασίας. Πρόκειται για εργαζόμενους που ενώ καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο  μέρος κρίσιμων αναγκών των Κυπριακών πανεπιστημίων, η εργασία τους χαρακτηρίζεται με πολύ χαμηλές απολαβές, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, άδεια μητρότητας και 13ο μισθό. 

Σα να μην έφταναν όλα αυτά οι ωρομίσθιοι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν ήδη υποστεί δυο διαδοχικές αποκοπές από το 2013. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου της ΔΕΔΕ “ένας διδάσκοντας κάτοχος διδακτορικού που διδάσκει σε ένα ακαδημαϊκό έτος 4 μαθήματα αμείβεται με μεικτές αποδοχές μόλις €9.570 ετησίως.” 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι  ήταν η πρόσφατη θεσμοθέτηση κανονισμού από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου που στερεί το δικαίωμα διδασκαλίας μετά από 6 εξάμηνα, μια κίνηση που δικαίως κρίνεται από τη ΔΕΔΕ τουλάχιστον απαράδεκτη, ενάντια σε κάθε κριτήριο ποιότητας και κάθε λογική αξιοκρατίας. Η απρόσκοπτη κάλυψη των διδακτικών αναγκών των Κρατικών Πανεπιστημίων και η αναβάθμιση της παρεχόμενης διδασκαλίας δε θα επιτευχθεί με την επιβολή όλο και πιο επισφαλών όρων εργοδότησης στους συναδέλφους μας. Θα επιτευχθεί μόνο με την προκήρυξη περισσοτέρων μονίμων θέσεων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και επανενεργοποίηση του θεσμού του Επισκέπτη Καθηγητή με ετήσια συμβόλαια. 

Ο αγώνας της ΔΕΔΕ δεν αφορά μόνο τους Ειδικούς Επιστήμονες για διδακτικούς σκοπούς. Οι συμβασιούχοι ερευνητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αποτελούν και αυτοί τμήμα των πιο επισφαλών και κακοπληρωμένων εργαζόμενων των πανεπιστημίων. Ενώ το έργο τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ενίσχυση της έρευνας πανεπιστήμια, στην ιδανική περίπτωση απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στη χείριστη δουλεύουν με το κομμάτι (αναθέσεις) ή ακόμα και αμισθί. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις τα Πανεπιστήμια καθυστερούν υπερβολικά την καταβολή των αμοιβών τους (π.χ., 6 μήνες). Υποβάλουν τεράστιο αριθμό ερευνητικών προτάσεων εξασφαλίζοντας εξωτερική χρηματοδότηση. Μόνο μέσα από την έγκριση κάποιων προτάσεων εξασφαλίζουν οι ίδιοι την όποια απασχόληση τους συνεισφέροντας τα μέγιστα στην υλοποίηση των προγραμμάτων, τόσο ερευνητικά όσο και διοικητικά. Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο ικανοποιεί και με το παραπάνω τους στρατηγικούς του στόχους στο τομέα της έρευνας και προσελκύει εξωτερική χρηματοδότηση. Και όπως στη περίπτωση των Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας, παράγεται έρευνα που ενισχύει τη φήμη των ιδρυμάτων.

Για τους πιο πάνω λόγους εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους της ΔΕΔΕ και καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα πανεπιστήμια να στηρίξουν έμπρακτα αυτή την απεργία.

ΔΣ Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού ΤΕΠΑΚ