Αρχική Τελευταία Νέα Τέλος εποχής για τον Μαρίνο Σιζόπουλο

Τέλος εποχής για τον Μαρίνο Σιζόπουλο

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα αποχωρήσει από την Προεδρία της ΕΔΕΚ, στη βάση των προνοιών του καταστατικού του κόμματος, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί παραίτησής του.

Μιλώντας στο «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξήγησε «μια είναι η πραγματικότητα. Όταν ανέλαβαν την προεδρία του κόμματος το Μάρτιο του 2015, μία από τις πρώτες επιλογές, ήταν πρόνοια στο καταστατικό για καθορισμό συγκεκριμένων θητειών», τόσο σε κομματικά και πολιτικά αξιώματα, όπου και καθορίστηκαν δύο πενταετίες.

Ο ίδιος διανύει τη δεύτερη θητεία στην Προεδρία, που είναι και η τελευταία. «Λογικά κλείνει η περίοδος το 2026».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις Βουλευτικές εκλογές. «Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος, γιατί θελω να σέβομαι αυτό που ψήφισα και πρότεινα».

Όσον αφορά την επόμενη μέρα στο κόμματά, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι η ηγεσία θα εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος. Τις διαδικασίες τις καθορίζουν τα συλλογικά όργανα, στη βάση του καταστατικού. Όσον αφορά το εκλογικό συνέδριο, ορίζεται από την επιτροπή διαπιστευτηρίων, που παραλαμβάνει το μητρώο και δέχεται τις οποιεσδήποτε αιτήσεις ή ενστάσεις, «Με βάση το μητρώο γίνονται οι εκλογικές διαδικασίες».

«Δεν υπάρχει λόγος» για παραίτηση 

Τέλος στο ενδεχόμενο παραίτησης του έβαλε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κάτι το οποίο ομόφωνα στηρίζει το πολιτικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε εμπλοκή σε εκλογικές διαδικασίες, ενδεχομένως να είναι επιζήμιες για το κόμμα, αυξάνοντας πιθανώς την εσωστρέφεια και την καθυστέρηση αποφάσεων.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι κινεί τα νήματα στο πολιτικό γραφείο του κόμματος ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι «δεν ελέγχεται το πολιτικό γραφείο. Εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος», προσθέτοντας παράλληλα ότι αν κάποιοι απέτυχαν να εκλεγούν είναι δική τους υπόθεση.

Την ίδια ώρα, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το εάν βλέπει κάποιον ως διάδοχο του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα παρασκηνιακής διαδικασίας.

Τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση; Ερωτηθείς κατά πόσον τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο κ. Σιζόπουλος, ξεκαθάρισε ότι μπορεί να υπήρξε κάποια επίπτωση, όμως εάν ήταν μόνο το θέμα της κυβέρνησης τότε μόνο τα κόμματα που την υποστήριξαν θα είχαν κόστος. Βλέπουμε ωστόσο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μεγάλο κόστος.

Συνένωση δυνάμεων;  Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνένωσης δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων του κέντρου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, ενώ στο παρελθόν είχαν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις και προς το ΔΗΚΟ και προς τη ΔΗΠΑ.

Ωστόσο δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται μόνο από την ΕΔΕΚ, υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως είναι θέμα συλλογικών οργάνων και όχι δικής του πρωτοβουλίας.

Πηγή:ant1live.com