Αρχική Τελευταία Νέα Δεν θα επιτραπεί ξεπούλημα του «Βερεγγάρια»

Δεν θα επιτραπεί ξεπούλημα του «Βερεγγάρια»

Η κρατική γη που καλύπτει ο οικισμός πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Αν η κυβέρνηση ξεφύγει από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του οικισμού «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια, θα πρέπει να αναμένει ότι έντονη θα είναι η αντίδραση τόσο του δήμου και των πολιτών όσο και των βουλευτών και άλλων φορέων της Λεμεσού.

Κατηγορηματική είναι η σχετική δήλωση του Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και για σειρά ετών δημάρχου Πολεμιδιών, Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος επισημαίνοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος ενός ξεπουλήματος και εκποίησης της συγκεκριμένης έκτασης με απώτερο στόχο κάποια οικονομικά οφέλη, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα μας βρει απέναντί της μια τέτοια προκλητική προσπάθεια».

Η έκταση των 260 περίπου σκαλών που καλύπτει η περιοχή του «Βερεγγάρια» αποτελεί πλέον κρατική περιουσία και όπως τονίζει ο κ. Γεωργίου δεν είναι δυνατόν και δεν θα γίνει ανεκτό να ξεπουληθεί αυτός ο δημόσιος πλούτος, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Ανέκαθεν οι Τοπικές Αρχές, με επιστολές και παρεμβάσεις προς υπουργούς και άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, υποδείκνυαν την ανάγκη για ένα master plan αξιοποίησης της περιοχής που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακές και άλλες εκπαιδευτικές αναπτύξεις (ειδικότερα σε σχέση με σχολές και ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ), χώρους πρασίνου, δημοτικές και άλλες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των κατοίκων των Πολεμιδιών και ευρύτερα της Λεμεσού.

Η μετατροπή του 20% περίπου του συνόλου των 260 σκαλών, σε εθνικό δασικό πνεύμονα, αποτελεί τη βασική επιθυμία του συνόλου των Λεμεσιανών και ιδιαίτερα των κατοίκων των Πολεμιδιών, οι οποίοι είχαν επιβαρυνθεί για δεκαετίες με τις συνέπειες από τη χρήση της περιοχής από τους Άγγλους και κυρίως είχαν βιώσει στο μέγιστο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις αφότου εγκαταλείφθηκε ο οικισμός και αφέθηκε να μετατραπεί σε έναν εφιάλτη για την ασφάλεια και την υγεία τους, λόγω κυρίως της ύπαρξης τεράστιων όγκων αμιάντου.

Με αυτά τα δεδομένα, οι κάτοικοι τονίζουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούν οποιεσδήποτε βιομηχανικές ή άλλες οχληρές εμπορικές αναπτύξεις. 

Πηγή: Dialogos.com.cy