Αρχική Τελευταία Νέα Θέμα δυσμενούς διάκρισης θέτει το Ερασιτεχνικό Θέατρο σε επιστολή προς τον Υπ....

Θέμα δυσμενούς διάκρισης θέτει το Ερασιτεχνικό Θέατρο σε επιστολή προς τον Υπ. Υγείας

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, απέστειλαν τα μέλη του Κυπριακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με την οποία θέτουν θέμα δυσμενούς διάκρισης κατά του θεσμού του Ερασιτεχνικού Θεάτρου, σε σχέση με τον τρόπο μεταχείρισης και τα ισχύοντα για όλες τις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, βάσει των σχετικών διαταγμάτων.
 
Η επιστολή στάλθηκε στον αρμόδιο Υπουργό, με αφορμή την ανακοίνωση της αναβολής του 33ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, κατόπιν παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας στις 30 Οκτωβρίου του 2020, μόλις δύο μέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την 1η Νοεμβρίου του 2020 και θα διαρκούσε μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2020.
 
Στην επιστολή τους, τα μέλη του Ερασιτεχνικού Θεάτρου αναφέρουν πως το σοβαρό θέμα που πλέον εγείρεται, δεν αφορά μόνο στις παραστάσεις, οι οποίες θα συμμετείχαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αλλά και σε αυτές που ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εκτός του πλαισίου του Φεστιβάλ και για τις οποίες όλοι οι Οργανωμένοι Φορείς του Ερασιτεχνικού Θεάτρου προέβησαν ήδη σε διευθετήσεις και κατέβαλαν έξοδα, παρά τα πενιχρά οικονομικά και άλλα μέσα, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.
 
Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους «τίθεται θέμα δυσμενούς διάκρισης κατά του θεσμού του Ερασιτεχνικού Θεάτρου σε σχέση με τον τρόπο μεταχείρισης και τα ισχύοντα για όλες τις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, βάσει των σχετικών διαταγμάτων», και προσθέτουν ότι οι υποδείξεις που έχουν γίνει από τον Υπουργό Υγείας «συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισότητας, όπως αυτή έχει καθιερωθεί τόσο στην κυπριακή όσο και στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη».
 
«Σε ένα ευνομούμενο κράτος», προσθέτουν, «η ισότητα μεταξύ των πολιτών επιβάλλει στη διοίκηση την, κατά την άσκηση της διακριτικής της εξουσίας, ίση ή ομοιόμορφη μεταχείριση όλων των πολιτών που τελούν υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες».
 
Επίσης, στην επιστολή τους σημειώνουν πως οι Οργανωμένοι Φορείς που στηρίζουν το Ερασιτεχνικό Θέατρο (Θεατρικά Εργαστήρια, Άτυπες Ομάδες, Σωματεία, Όμιλοι, Εταιρείες) παραμένουν και αυτοί επαγγελματίες, με την ουσιαστική έννοια του όρου, οι οποίοι καλούνται αυτή τη στιγμή να καλύψουν τις τεράστιες ζημιές που θα προκύψουν και να καταβάλουν το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος.
 
«Γιατί όσοι από εμάς προγραμματίζαμε παραστάσεις, αυτόνομα ή εντός Φεστιβάλ, προκαταβάλαμε χρηματικά ποσά στα θέατρα και αφήνουμε εκτεθειμένους επαγγελματίες συνεργάτες: ηθοποιούς που δίδαξαν, τεχνικούς, μουσικούς, χοροδιδάσκαλους και άλλους εμπλεκόμενους στις παραστάσεις μας, ενώ οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μας έχουν αφιερώσει αμέτρητες ώρες σε πρόβες για τα έργα τα οποία θα παρουσίαζαν», αναφέρουν.
 
Θεωρούν πολύ λυπηρό το ότι το Υπουργείο Υγείας έλαβε την απόφαση να τους κατατάξει στην κατηγορία της «κοινωνικής συνάθροισης» και να οδηγήσει με τις υποδείξεις του στην αναβολή του θεσμού του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη του.
 
Επίσης, εκφράζουν λύπη, γιατί όπως αναφέρουν στην επιστολή, είναι υποχρεωμένοι να επισημάνουμε «την απρονοησία και την προχειρότητα» στην αντιμετώπιση του όλου θέματος, αφού το Φεστιβάλ είχε προκηρυχθεί εδώ και βδομάδες, έγιναν πρόβες, προγραμματισμοί και έξοδα για να αποφασιστεί την υστάτη ότι ο θεσμός αναβάλλεται.
 
Επισημαίνουν ακόμα ότι και με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 04 Νοεμβρίου 2020, εξακολουθεί να ισχύει ότι όλα τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν στη βάση των σχετικών πρωτοκόλλων, με το 50% της χωρητικότητας τους και σημειώνουν πως αναμένουν να ισχύσει αυτό ισότιμα και για τους ίδιους.
 
Τέλος, αναμένουν και ζητούν όπως το Υπουργείο Υγείας αναιρέσει τη θέση του ότι οι δικές τους παραστάσεις θεωρούνται «κοινωνική συνάθροιση», αντιμετωπίσει το Ερασιτεχνικό θέατρο με τους ίδιους όρους που ισχύουν για όλα τα θέατρα και ενημερώσει άμεσα τον ΘΟΚ, ώστε να προχωρήσει με την υλοποίηση του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και με την πραγματοποίηση των παραστάσεων τους, είτε εντός, είτε εκτός του Φεστιβάλ.    
 
Πηγή: ΚΥΠΕ