Αρχική Τελευταία Νέα Θεματικό πάρκο για αδέσποτες γάτες φιλοδοξεί να δημιουργήσει σωματείο στη Λεμεσό

Θεματικό πάρκο για αδέσποτες γάτες φιλοδοξεί να δημιουργήσει σωματείο στη Λεμεσό

Θεματικό πάρκο για αδέσποτες γάτες φιλοδοξεί να δημιουργήσει σωματείο στη Λεμεσό – Πέραν του ενός εκατομμυρίου ο αριθμός των αδέσποτων γάτων στην Κύπρο

Τη δημιουργία θεματικού πάρκου για αδέσποτες γάτες φιλοδοξεί να δημιουργήσει το σωματείο «Άνθρωπος, Προσφορά και Δημιουργία» (Catnation), το οποίο παρουσίασε το όραμα του, το βράδυ της Τρίτης, στην παρουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου και του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη.

Πέραν του ενός εκατομμυρίου εκτιμάται πως είναι ο αριθμός των αδέσποτων γάτων στην Κύπρο, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, ανέφερε ο Πρόεδρος του σωματείου, Δρ. Σοφοκλής Νικολαΐδης, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας για την υλοποίηση των σχεδιασμών για δημιουργία του θεματικού πάρκου.

«Δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, είναι και η εκπαίδευση των παιδιών, η αλλαγή της νοοτροπίας που υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία», είπε και πρόσθεσε πως «κανείς δεν είναι ευτυχισμένος όταν βλέπει γατάκια άρρωστα, εγκαταλελειμμένα ή νεκρά στους δρόμους».

Ανέφερε δε ότι το σωματείο δημιουργήθηκε το 2019 από μια ομάδα εθελοντών που αγαπά τα ζώα και, μεταξύ άλλων, προσφέρει υπηρεσίες σίτισης, στείρωσης, περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων γάτων και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων γάτων επιχειρεί να δώσει το Θεματικό Πάρκο Λεμεσού, ανέφερε από την πλευρά της το μέλος του σωματείου Ελένη Νικήτα, παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις του Catnation.

Από το 2019, υπέδειξε, το σωματείο αναμένει απάντηση στο αίτημα για εκμίσθωση χαλίτικης γης που κρίθηκε ως κατάλληλη, λίγο έξω από την κοινότητα Πύργου Λεμεσού και η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει πέραν των έξι χιλιάδων αδέσποτων γάτων.

Παράλληλα, συνέχισε, ο σχεδιασμός που προτείνεται περιλαμβάνει χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, παιδότοπο, καφετέρια, χώρους εκπαίδευσης και ενημέρωσης κ.α. Πρόκειται, είπε, για «μια ολιστική προσέγγιση για μια βιώσιμη λύση, η οποία θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος, θα συμβάλει στην καλλιέργεια της φιλοζωικής συνείδησης στον τόπο μας, στην ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας και στις προσπάθειες για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος».

Σημείωσε ακόμη πως στόχος είναι να γίνονται 5 χιλιάδες στειρώσεις αδέσποτων γάτων το χρόνο, σε αντίθεση με τις 1.100 που αφορούν στο υφιστάμενο κυβερνητικό πρόγραμμα, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα σήμαινε περίπου 300 χιλιάδες λιγότερα αδέσποτα γατιά σε πέντε χρόνια.

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διάθεση 100 χιλιάδων ευρώ ετησίως για το πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γάτων και τη διάθεση της ετήσιας χορηγίας, για το σκοπό αυτό, προς τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, έδωσε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο κτηνιατρικός λειτουργός Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο Υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε τους εθελοντές και ανακοίνωσε τη χορηγία χιλίων ευρώ προς το σωματείο για τις ανάγκες της εκδήλωσης και των δράσεων του.

Σε σύντομο, εξάλλου, χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως το κράτος, στηρίζοντας τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, «με πολύ λιγότερα χρήματα κάνει πολύ περισσότερο έργο».

Λέγοντας ότι ο πολιτισμός μας κρίνεται και από την φιλοζωική μας συνείδηση, ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη το σωματείο αλλά και το Δήμο Λεμεσού για τις δράσεις τους για τα αδέσποτα ζώα.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι θα μεσολαβήσει ώστε, το συντομότερο δυνατόν, το σωματείο να λάβει ενημέρωση γύρω από το αίτημα του για παραχώρηση χαλίτικης γης.

Εκφράζοντας την εκτίμηση του προς το Catnation, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως το όραμα του είναι μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο, ενώ θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να υλοποιηθεί, «κυρίως από πλευράς βουλής και κράτους, σε σχέση με νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διάθεση της γης αλλά και για τις επιχορηγήσεις για τα προγράμματα στειρώσεων».

Λέγοντας πως η επιχορήγηση που ο Δήμος Λεμεσού λαμβάνει από το κράτος για τις στειρώσεις είναι πενιχρή μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες αδέσποτα γατιά που υπάρχουν στην πόλη, ο κ.Νικολαϊδης τόνισε πως ο Δήμος αναγκάζεται να συνεισφέρει με δημοτικά κεφάλαια και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα προωθηθούν νέα προγράμματα για ενίσχυση του σκοπού αυτού.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανακοίνωσε πως, την περασμένη Δευτέρα, υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ του αρμόδιου Υπουργείου των Δήμων της Μείζονος Λεμεσού, για την παραχώρηση γης στην Μουτταγιάκα, με στόχο τη δημιουργία κοινού καταφυγίου σκύλων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, θα μπορούσε ένα μέρος του κονδυλίου που θα διεκδικηθεί από τις κρατικές χορηγίες, να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία, στον ίδιο χώρο, καταφυγίου για αδέσποτα γατιά, πρόταση που θα εξεταστεί σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Ο Νίκος Νικολαΐδης τόνισε ότι «το πρόβλημα των αδέσποτων είναι τεράστιο και υπαρκτό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Οι παρευρισκόμενοι έστειλαν, εξάλλου, μήνυμα συμπαράστασης στο μέλος του Catnation, Ιφιγένεια Αριστείδου Γεωργίου – η οποία εμπνεύστηκε τη δημιουργία του σωματείου και την προώθηση της ιδέας του θεματικού πάρκου – καθώς στις 19 Ιουλίου παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ