Αρχική Τελευταία Νέα Θύματα φυσικής καταστροφής οι κάτοικοι Πισσουρίου

Θύματα φυσικής καταστροφής οι κάτοικοι Πισσουρίου

Tην παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όσο και του Γενικού Εισαγγελέα για την προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας αλλά και του ΕΤΕΚ να διευκρινίσει τις ευθύνες των μελών του, ζητά η Ομάδα Πρωτοβουλίας κατοίκων Πισσουρίου για το σοβαρό πρόβλημα κατολίσθησης που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή «Λίμνες» της κοινότητας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται εκτεταμένες υποχωρήσεις του εδάφους, σε δρόμους, πεζοδρόμια, ρωγμές σε τοίχους, κατοικίες και άλλα κτιριακά συγκροτήματα με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για τη ζωή των επηρεαζόμενων κατοίκων.

Με χθεσινή ανακοίνωση η Ομάδα Πρωτοβουλίας αφού επισημαίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξαναγκάζει ανθρώπους στην ευρωπαϊκή Κύπρο, εν καιρώ ειρήνης να ζουν σε συνθήκες που θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη και σε κατοικίες με «δομικά προβλήματα» που εμφανίστηκαν μετά την ενεργοποίηση της κατολίσθησης, καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να επισκεφθεί την περιοχή, να δει μόνος του ότι πρόκειται για κατολίσθηση και να ερευνήσει τους κρατικούς υπαλλήλους που έχουν κατασπαταλήσει €870.000 επί εφτά χρόνια για να κουκουλώνουν το πρόβλημα, για να εξαναγκάσουν τους κατοίκους να φύγουν μόνοι τους και να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. 

«Αν το κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη και είχε κάνει τα έργα υποδομής που ήταν αναγκαία και τα οποία είχαν ζητήσει οι κάτοικοι και είχε υποδείξει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ήδη από το 2012, τότε δεν θα είχε πετάξει στα σκουπίδια €870.000 σε επιχωματώσεις ρηγμάτων και επιδιορθώσεις δρόμων και πεζοδρομίων. Δεν θα είχαν καταστραφεί τόσα σπίτια. Δεν θα είχε καταστραφεί μια ολόκληρη περιοχή. Δεν θα ζούσαν οι κάτοικοι σ’ έναν διαρκή εφιάλτη, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η Ομάδα Πρωτοβουλίας των επηρεαζόμενων κατοίκων. 

Ταυτόχρονα η Ομάδα Πρωτοβουλίας καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει σχετικά με τις ευθύνες του κράτους για την προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος και του δικαιώματος στην αξιοπρεπή διαβίωση με βάση το άρθρο 9 του Συντάγματος, ώστε οι αρμόδιοι να δώσουν μια λύση στο πρόβλημά τους.«Φτάνει πια η αδιαφορία και η άνευ προηγουμένου κοροϊδία που αντιμετωπίζουν οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τη συνεχιζόμενη κατολίσθηση του εδάφους δήλωσε στον «Φ» η νομική σύμβουλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας κατοίκων Πισσουρίου Γεωργία- Ελίνα Ζώη, καλώντας τους αρμοδίους να προχωρήσουν άμεσα στην οριστική επίλυση του προβλήματος.

 Όπως τονίζει, οι επηρεαζόμενοι είναι θύματα της κατολίσθησης, θύματα φυσικής καταστροφής και κινδυνεύει η ζωή τους καθημερινά και θα πρέπει το κράτος να τους στηρίζει. Βασικό αίτημα των επηρεαζόμενων κατοίκων είναι το κράτος να προχωρήσει στην άμεση μεταστέγαση όσων κινδυνεύουν και στην παροχή οικονομικής βοήθειας / αποζημίωσης των ιδιοκτητών εκείνων των οποίων οι κατοικίες είτε ήδη έχουν καταστεί επικίνδυνες είτε θα καταστούν επικίνδυνες εξαιτίας της κατολίσθησης με βάση τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας για φυσική καταστροφή. 

www.philenews.com